Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Eindexamenpresentatie Muziek 2018

22 maart 2018

In geluk kan iets weemoedigs schuilen. Je doet examen en rond je middelbare schoolperiode af. Heerlijk, na vijf, zes jaar ben je toe aan een nieuwe stap. Tegelijkertijd neem je afscheid van het SMC. Je zingt of speelt nog een keer op het podium voor een laatste dikke voldoende. Afgelopen vrijdag zag een goed gevulde aula het licht schijnen op 16 leerlingen voor de Eindexamenpresentatie Muziek 2018.

Het introverte meisje op gitaar, de bescheiden bassist en de krullenboy die plukt aan de snaren. Het bandmeisje wiens stem perfect past bij het geweld van drums en gitaren en de meiden wiens stemmen de liefde of eenzaamheid bezingen. Sterren die stuk voor stuk stonden te stralen onder toeziend oog van vaders, moeders, vrienden en familie, die zagen dat ze waren gegroeid. 
Tijdens de afsluiting van Brugklaswerkweek, vijf jaar geleden, liep er een klein jongetje met een gitaar het podium op. Barry Jonker heette hij en zo heet hij nog, alleen is de gitaar nu een fraai, elektrisch exemplaar geworden en speelt hij Pink Floyd. Dat doet hij samen met Qi Draaisma en Yannick Roos, voor wie een puike gastrol op keyboards en saxofoon is weggelegd. ‘Shine on you crazy diamond’, is de ruim 13 minuten durende glanzende finale van de avond. 

Dan hebben we er al een heel programma op zitten. Wat opvalt is dat er veel wordt teruggegrepen op popklassiekers van de Beatles, Queen, Doe Maar, Prince en Don McClean. Lisa van Gelder zingt met haar heldere sopraanstem ‘American Pie’. De keuze voor dit nummer uit 1971 is gemaakt door Amy Visser. Die speelt  nog maar kort gitaar en vanavond klimt ze op een kruk voor haar uitdaging. Want dat melden de enthousiaste presentatrices keer op keer, iedereen heeft een uitdaging. De een wil niet in de knoop raken tijdens de basloopjes, de ander wil alle tekst onthouden en de volgende hoopt goed wijs te houden, maar door de spanning lukt dat niet altijd. ‘Who cares?’, het publiek is vergevingsgezind. Niemand hoeft te winnen. 
Yoran Hoogland speelt als enige klassiek op de piano en drummer Max Korver heeft voor de karakteristieke roffel gekozen in ’50 ways to leave your lover’ van Paul Simon. Mira Siderius presenteert niet alleen, ze zingt en begeleid anderen op gitaar en piano en dat geldt ook voor Rosalie de Kerf. Alleskunners naast mensen die een enorme prestatie leveren door het podium op te gaan en hun stem te laten horen. 

De echte uitsmijter brengt alle betrokkenen op het podium. Heel symbolisch zingen en spelen ze ‘I want to break free’ van Queen. De verrassing zit in de dansers die op de voorgrond treden. Alle blikken richten zich op Romée Jansen die danst met een souplesse die jaloers maakt. Muziek en dans twee ingrediënten voor plezier en daar kunnen we niet genoeg van hebben. 

Arjen van Ginkel 
docent geschiedenis



« ga terug