Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Klas v1x ontleedt ganzen tijdens de ganzendag

10 april 2019

Op 28 maart was het weer zover. Voor het vak biologie zijn de leerlingen van klas V1X de hele dag bezig geweest met ganzen. Het zijn mooie vogels die je op het moment weer volop in de Nederlandse natuur tegenkomt. Maar is iedereen wel even blij met de komst van deze dieren?

Tijdens de ‘ganzendag’ denken de leerlingen na over de ganzenproblematiek van Noord-Holland. Zo zijn er boeren die een oogst vernield zien worden en is Schiphol bang voor schade aan vliegtuigmotoren wanneer de dieren over het terrein vliegen.

Tijdens het ochtenddeel hebben de leerlingen nagedacht over deze problematiek en gekeken naar oplossingen. In de vorm van een debat hebben de verschillende teams  hun ideeën met elkaar gedeeld.

In de middag hebben de leerlingen beter gekeken naar de anatomie van de gans en zelfs gekookt met het vlees wat van de dieren kwam. Deze ganzen zijn afkomstig van de jacht rondom Schiphol. Binnen een zone van 10 kilometer rondom Schiphol worden ganzen in het kader van de veiligheid afgeschoten. Voorheen werden deze ganzen naar een destructiebedrijf gebracht wat natuurlijk doodzonde is. Op deze manier worden de ganzen nuttig gebruikt en leren onze leerlingen er een hoop van.

Het middagdeel waarbij de leerlingen bezig waren met anatomie en koken stond onder leiding van onze gast Ellen Mookhoek. Zij is een modern jager/verzamelaar met een passie voor eten uit de natuur. De leerlingen hebben enorm veel geleerd over hoe een gans er van binnen uit ziet en geproefd hoe een gans smaakt. Op deze manier is er ook weer een grotere bewustwording ontstaan over waar ons eten uit de winkel vandaan komt.

Roeland Helfensteijn, docent biologie



« ga terug