Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Leerlingen HAVO 4 bezoeken Tweede Kamer in Den Haag

02 november 2018

Op dinsdag 30 oktober was het weer tijd voor de jaarlijkse excursie naar Den Haag in het kader van politieke geschiedenis, het ontstaan van de rechtsstaat en het nadenken over de waarden van onze huidige parlementaire democratie.

Met steun vanuit LV en Maatschappijleer toog de sectie GS naar de residentie om daar middels een stadswandeling en een programma van Prodemos de leerlingen van Havo 4 wegwijs te maken in zowel de geschiedenis van de stad als het politieke landschap vroeger en nu. De drukste ochtendspits van het jaar en het koude weer weerhielden ons er niet van om er een mooie dag van te maken. Tijdens de wandeling hebben de leerlingen o.a. gehoord waarom het bestuur van Nederland in Den Haag zetelt, gezien waar Mark Rutte zit als hij zijn stukken doorneemt en ook waar Willem Alexander en Maxima de balkonscene doen op Prinsjesdag. 

In het programma van Prodemos hebben ze ontdekt hoe eenvoudig het is om een probleem te laten bespreken door de Tweede Kamer, daar naartoe te gaan om een debat te volgen, of er zelf lid van te worden. Verder hebben ze een bezoek gebracht aan de Ridderzaal en aan de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Een van de groepen had het geluk dat vrijwel de voltallige Tweede Kamer aanwezig was i.v.m. de herdenking van voormalig premier Wim Kok die onlangs overleden is. Vele politici werden zo gespot door onze Havo 4 jongens en meiden. 
Al met al was het een geslaagde dag, waarbij de leerlingen ondanks dat het koud en nat was hun best hebben gedaan om iets nieuws te leren en tegelijk informatie vergaarden voor hun PO. Volgend jaar gaan we zeker weer!

 



« ga terug