Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Leerlingen V2X voor biologieprijs naar Riga

06 november 2018

Deze prijs voor meest innovatieve onderzoeksidee is gewonnen door 5 fanatieke leerlingen uit V2X die onderzoek gedaan hebben naar het afbraakproces door schimmels in de natuur. Hoe lang duurt het voordat iets wat je achterlaat volledig verteerd is door deze reducenten? Om dit onderwerp te bestuderen hebben de leerlingen op verschillende locaties blauwe bessen geplaatst om ze vervolgens te monitoren op schimmelvorming.

Het Noord-Hollands Dagblad schrijft over onze leerlingen die naar Riga gaan: noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181106_91962648/bollebozen-van-zaans-michaelcollege-naar-riga

Als het fruit thuis in de fruitschaal begint te beschimmelen, wil je het niet meer eten en gooi je het weg. Maar soms kan beschimmeld fruit toch iets moois op leveren! Vorig jaar heb ik voor mijn biologielessen met V2X, in samenwerking met de UVA, geregeld dat de klas mee kon doen aan een Europese competitie. 

Aan de Europese competitie rond het thema ecologie en biodiversiteit, konden middelbare scholieren uit heel Europa deelnemen. De organisatie hiervan ligt in handen van een groot onderzoeksproject getiteld ENVRIplus (www.envriplpus.eu). De UVA doet de coördinatie in Nederland. 

De wedstrijd bestond uit twee delen: 
1. Het in teams schrijven van een onderzoek gebaseerd op bovenstaande thema. 
2. Het participeren aan een internetgame. 

De teams konden verschillende prijzen winnen, waaronder een prijs voor meest innovatieve onderzoeksidee. De goed gekozen aanpak van het onderzoek en het heldere Engels geschreven onderzoeksverslag hebben er toe geleid dat dit vijftal de prijs heeft gewonnen. We mogen op 7 november, op kosten van de organisatie, de prijs in ontvangst komen nemen in Riga, Letland. Daar zal op dat moment een groot congres plaatsvinden over ecologie en biodiversiteit. Tijdens het congres zal er een ‘brochure’ uitgedeeld worden waar het onderzoek in geplaatst zal worden, de leerlingen zullen een korte presentatie geven over hun onderzoek en na afloop mogen we aanschuiven bij het afsluitende diner. Dit wordt ongetwijfeld 
een prachtige ervaring!

Roeland Helfensteijn
Een trotse biologiedocent!



« ga terug