Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Leerlingen vwo5 denken mee aan de omgevingsvisie van Zaanstad in 2040

05 maart 2019

Afgelopen drie maanden heeft de vwo 5 groep aardrijkskunde hard meegedacht aan een omgevingsvisie voor Zaanstad voor het jaar 2040. Na een inspirerend bezoek aan het gemeentehuis, zijn de leerlingen op school aan de slag gegaan met de opdracht.

Als eerste hebben zij in groepen, aan de hand van een toegewezen onderwerp van de gemeente Zaanstad, de opdracht verkend en gekeken wat er onder deze onderwerpen viel. De onderwerpen die de klas kregen toebedeeld waren: kansengelijkheid, verstedelijking, veiligheid, duurzaamheid, gezondheid en economie. Als tweede stap hebben ze dromen geïnventariseerd over hoe Zaanstad er in 2040 uit zou moeten komen te zien. Dit waren niet alleen hun eigen dromen, maar ook de dromen van hun groepsgenoten. Tot slot hebben de leerlingen in drie samengestelde groepen een visie opgesteld aan de hand van alle verzamelde dromen. Opvallende was dat leerlingen de nabijheid van Amsterdam als positief zagen, en de ligging nog meer wilden versterken, alsmede de economische ontplooiing van de regio. Problemen werden vooral gezien op het gebied van kansengelijkheid; want hoe zorg je er nu voor dat je de gemeente zo laat ontwikkelen dat iedereen ervan kan profiteren en niemand erop achteruit gaat? 

Deze opgestelde visies hebben de leerlingen op 1 maart 2019 aan twee ambtenaren die werken aan de omgevingsvisie, Ronnie Hekkenberg en Letty Reimerink, gepresenteerd alsmede aan de wethouder Hans Krieger gepresenteerd. De gemeente  was erg enthousiast en gaan de resultaten ook daadwerkelijk gebruiken binnen het nog daadwerkelijk op te stellen visiedocument met toekomstscenario's. We kijken terug op een geslaagd proces en hopen volgend jaar weer een dergelijk mooie samenwerking met de gemeente op te kunnen zetten. 

Laurens Vredevoort en Janneke Metselaar, docenten aardrijkskunde 

Lees meer in het Zaandams-dagblad https://www.zaandamsdagblad.nl/gemeente/scholieren-st-michalcollege-presenteren-hun-visie-op-zaanstad-2040



« ga terug