Deelname Unge Forskere

mei 2017

De wetenschapsolympiade Unge Forskere in Kopenhagen

Van 21 april tot 25 april hebben Esma Tange en Anneke stam deelgenomen aan een wetenschapsolympiade voor young scientists Unge Forskere in Denemarken. De dames waren uitgenodigd voor deze olympiade omdat zij vorig jaar tijdens de deelname aan de Internationale ronde van INESPO dit reisje hadden gewonnen met een eigen bedachte waterzuiveringssysteem Australis Clean. Australis Clean kan in de toekomst een bijdrage leveren aan het tegengaan van de zoetwaterproblematiek.  Dit systeem verwijdert nutriënten uit het water op een geheel natuurlijke manier met behulp van filtratie door stenen, absorptie met schelpen, bacteriële omzettingen en vastlegging van nutriënten in rietplanten en biomassa.


Vrijdag 21 mei stonden Esma, Anneke en oud-leerling van het St. Michaëlcollege Anouk van der Laan al vroeg op Schiphol om het avontuur te beginnen. Op zaterdag hebben de dames samen met de andere internationale kandidaten afkomstig uit China, India, Noorwegen en Ierland allemaal bezienswaardigheden bezocht in Kopenhagen, zoals het Christiansborg Palace en de Ronde toren, er is een rondvaart door Kopenhagen gemaakt en als afsluiting werd het amusementenpark Tivoli bezocht. Zondag begon de olympiade met een opening en het opzetten van het project. In de middag was het Forum, een grote indoorhal die wordt gebruikt voor concerten en exposities, open voor publiek. Ook de maandag kwamen er bezoekers langs de tafeltjes van zowel de honderd Deense projecten als van internationale. Alles moest in het Engels gepresenteerd worden, dus de dames moesten flink aan de bak.

Maandagmiddag stond in het teken van de jurering, toch best een spannend moment. De dames zijn beoordeeld door vijf juryleden en dan is het belangrijk dat je bij iedere presentatie de juryleden zo goed mogelijk kan overtuigen van jouw idee. Net als zondagavond was er maandagavond een avondprogramma. Alle deelnemers van de olympiade brachten een bezoek aan het Exploratorium, vergelijkbaar met NEMO in Nederland. Dinsdag was alweer de afsluitende dag van de olympiade met als hoogte punt de uitreiking van de prijzen door de minister van onderwijs en Prins Joachim van Denemarken. Uiteindelijk hebben de dames een tweede plaats weten te behalen in de internationale ronde met een geldprijs van $ 200,- en hebben Esma en Anneke de hand mogen schudden van de Deense prins. Al met al hebben de dames een geweldige week gehad in Kopenhagen met de andere internationale studenten. We zijn enorm trots op ze!

Groet, Anneke Stam, Esma Tange en Nick Vermeulen

De video van de prijsuitreiking kunt u hier bekijken.

 

 

« ga terug