Green Canteen in het SMC!

januari 2017

Geschreven door leerlingen uit klas V3x

Duurzaamheid is heel belangrijk. Als we allemaal doorleven zoals we nu leven gaat het met de aarde de hele verkeerde kant op. Met duurzaamheid wordt bedoeld dat de volgende generaties kunnen leven met dezelfde voorzieningen als wij. Wij vinden duurzaamheid erg belangrijk omdat we hiermee ook kunnen zorgen dat de aarde veel langer blijft bestaan.

Dit was het motto van Klas V3x die een project heeft om de menukaart van de schoolkantine uit te breiden, duurzaam en biologisch te maken. Dit met als doel om de wereld en de kantine een stukje beter te maken. Er zijn 5 groepjes met elk 4-5 kinderen: de activisten, de journalisten, de ondernemers, de masterchefs en de debaters. Elk groepje heeft zijn eigen taak. Van actievoeren tot koken en daarmee zijn de groepjes ook heel afwisselend.

Eén van de onderzoeken die de leerlingen moesten doen, is uitvinden wat nabijgelegen bedrijven doen aan duurzaamheid. Dit hebben ze gedaan bij het bedrijf “het Zaanse Bakkertje” en degene die ze interviewden is mevrouw Delorme-Klopper. Zij geeft aan dat haar bedrijf veel aan duurzame en biologische producten doet ondanks het feit dat het bijna niet op de ramen, aanplakbiljetten en advertenties staat. Dit heeft volgens haar de reden dat zij vindt dat je alleen mag adverteren als je biologische producten verkoopt die ook 100% biologisch zijn. In het Zaanse Bakkertje zijn ook geen biologische/duurzame broden te koop tegen een meerprijs. Elk brood in het Zaanse Bakkertje bevat ongeveer evenveel aan duurzame en/of biologische ingrediënten.

Dit project wordt georganiseerd door het JMA. Het JMA is een vereniging waarin jongeren zich actief inzetten voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Als jongerenorganisatie van Milieudefensie heeft JMA een eigen bestuur en beleid. De jongeren van JMA bepalen zelf hoe de campagnes, projecten en acties van JMA eruitzien. Het JMA probeert jongeren op een positieve manier te bereiken en bewust te maken van hoe zij zelf de wereld kunnen beïnvloeden. 

Voor meer informatie over dit project, kun je eens een kijkje nemen op de website van JMA.

« ga terug