Winst debatteam

maart 2017

 

 

Debatteam St. Michaël College wint provinciale voorronde Op weg naar het Lagerhuis

Door: Lisa van Tongeren

Na wekenlange voorbereiding kwam gisteren eindelijk het moment dat ons debatteam de krachtmeting aan kon gaan met de beste debaters van 14 andere scholen uit de provincie Noord-Holland. De voorronde van VARA’s Op weg naar het Lagerhuis vond plaats op het Mendelcollege in Haarlem. ’s Ochtends moesten de argumenten van twee stellingen nog worden besproken en omdat door de spanning de deal ‘we praten niet allemaal tegelijkertijd’ niet helemaal meer van kracht leek te zijn, zaten we bijna te laat in het busje. Gelukkig kwamen we ruim op tijd aan en was een bezoek aan de supermarkt zelfs nog mogelijk. Daar sloeg het team de broodnodige suikers in en dat was maar goed ook; het zou een lange dag worden!

Na de opening werd de poule-indeling bepaald middels een loting. Ons team kwam terecht in een groep van ‘zes’ waaruit twee teams zich zouden plaatsen voor de halve finale. Op de gezichten van onze debaters was tijdens de eerste ronde een mix van spanning en strijdlustigheid te zien. De focus zorgde ervoor dat de sfeer nog niet ontspannen genoeg was om wat humor in het debat te brengen. We verloren op dit criterium dus de punten, maar gelukkig werden we voor de andere criteria wel beloond door de jury! Na drie debatrondes - de coaches waren inmiddels doodop van de spanning en de emotionele support - werd in de aula bekend gemaakt welke teams de volgende ronde hadden bereikt. In onze poule eindigden drie teams met twee winstpunten, maar omdat wij de hoogste score hadden (zelfs hoger dan de nummer 1!) plaatste het SMC-team zich voor de halve finale.

Er was geen tijd voor een klein feestje, want de halve finale startte direct. Waar in de poulefase per ronde steeds drie debatten werden gevoerd, hadden de teams in de halve finale maar een keer de kans om te overtuigen. Er werd gedebatteerd over de stelling: ‘De VN Veiligheidsraad moet worden afgeschaft’ en de tegenstand van Het Murmellius College bleek vanaf de openingspitch sterk. Daar raakte het SMC-team gelukkig niet van onder de indruk. Het Murmellius College pleitte voor een vernieuwde Veiligheidsraad, de ‘Veiligheidsraad 2.0’, maar op de vraag #hoedan? hadden zij geen antwoord en dus wonnen we de halve finale glansrijk! Ook nu was er geen ruimte voor een adempauze. Voordat de debaters van het SMC het doorhadden, zaten zij al in de opstelling voor de finale tegen het Erfgooiers College uit Huizen. Het was een nek-aan-nekrace en door die rottige microfoon die opeens gebruikt moest worden, oogde het geheel bij de start nog wat onwennig. Al snel kwamen de SMC’ers echter in een flow die ze tot het eind van het debat niet meer loslieten. De overwinning werd op het nippertje binnengesleept en toen kon het feestje eindelijk losbarsten.

Dan rest mij alleen nog te vertellen over hoe Anna haar V-rede ‘rockte’, alsof ze iedere dag een krachtig pleidooi houdt, hoe Loran zo enthousiast met zijn D66-dopper (zo’n waterflesje) zwaaide dat hij het ding in Haarlem vergat, hoe Sanaa zowel de tegenstander als de jury om de tuin leidde met voorbeelden die ze gewoon uit haar duim zoog, hoe Emar ons al ‘dansend’ (wat een lichaamstaal!) verraste met twee zeer sterke 1-op-1 debatten, hoe Mees zich bewees als de perfecte ‘backbencher’ doordat al zijn weloverwogen opmerkingen raak waren, hoe onze feitenman Tim met cijfers en historische weetjes (waar slaat die jongen dat op?) voor de juiste onderbouwing zorgde, hoe Laura met haar ervaring het team als een mama door de dag heen sleepte, hoe Lottie in de finale het 1-op-1 debat koelbloedig naar zich toetrok, hoe Michelle met haar Lucky Luke- imitatie (en bijbehorende ‘pieuw-pieuw’ geluiden) de harten van de juryleden stal en natuurlijk hoe Armel bij het horen van de uitslag zo hoog de lucht in sprong dat bij zijn landing meteen voor de hele provincie duidelijk werd dat het St. Michaël College het beste debatteam van Noord – Holland heeft.

Het was een bijzonder mooie dag! Op naar de achtste finales!

Trots op onze topleerlingen:

-Anna Aapkes
-Mees van Rhijn
-Lottie de Rover
-Armel Boes
-Michelle Weerstand
-Emar Boes
-Sanaa Ait Moha
-Loran Hempenius
-Laura Einarson
-Tim Wassenaar

Wij zijn ongelooflijk trots!!

Hun debatcoaches: Alexander Auerbach en Lisa van Tongeren
En met dank aan hulp en begeleiding van: Thomas van Lier en Evi de Rover

Voor meer achtergrondinformatie over deze debatwedstrijd kunt u op de website kijken van 'Op weg naar Het Lagerhuis'.

 

 

« ga terug