Letland (PWS-reis V5)

In 2018 heeft het SMC voor de 3e keer de prachtige steden Riga en Daugavpils bezocht. Riga is een stad die tot 1990 een beetje achter het ijzeren gordijn verscholen is gebleven, maar toen deze eenmaal opzij geschoven werd stond het iedereen vrij deze mooie stad te bezoeken. Naast ons bezoek aan de stad Riga zullen we ook een tweedaagse trip naar Daugavpils ondernemen. In deze typische, bijna Russische, stad is meer dan 50% van de inwoners Russisch en spreekt men dit ook als voertaal. Middels deze reis zullen we Riga, Daugavpils en daarmee dus ook Letland serieus en van verschillende kanten bekijken. Centraal tijdens onze reis staat de vraag: ‘Is Letland een West-, Midden, of Oost-Europees land of doet deze indeling geen recht aan het land? Hoe gaan Letten en Russen met elkaar om en hoe kijken Letten naar Europa?’ 

Om deze vragen beantwoord te krijgen hebben we een aantal excursies gepland om zo de geschiedenis beter te leren kennen (door b.v. in gesprek te gaan met de Nederlandse ambassadeur in Letland en het bezoeken van musea) alsmede de cultuur (door b.v. een proeverij te doen door de markthallen, musea, orthodoxe kerkdiensten). Kortom een veelzijdige reis die je een unieke kans geeft inzicht te verkrijgen in het leven van de Letten en het leven in een post-communistisch land. 

Binnen deze PWS reis is voldoende te onderzoeken - zowel voor CM, EM als de natuurprofielen. We zoeken enthousiaste, gretige en nieuwsgierige leerlingen die met ons meegaan op reis die niet bang zijn om hun mondje te roeren. Verdere voorwaarde voor deelname is dat Riga een waardevolle toevoeging is voor je PWS - hierin zijn we echter bereid met je mee te denken in de volle breedte van het spectrum (zo kan het een inhoudelijke invulling zijn, maar het kan bv ook gericht zijn op competentie verrijking). Kom in elk geval even naar ons toe (Hans Luiten of Janneke Metselaar) of benader ons per mail als je wil dat we met je "meesparren" over je onderwerp. 

 

 

Voor meer informatie nodigen wij ouders en leerlingen uit om naar het ouderportaal of het leerlingenportaal te gaan.