Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

‘Oud’ tegen ‘Nieuw’ debat als afsluiting van een vreemd Lagerhuisjaar

20 mei 2021

In oktober zijn we op het SMC, ondanks alle coronaperikelen, ‘gewoon’ weer gestart met een enthousiast Lagerhuisteam van tien debaters. Vorig jaar werden de provinciale voorrondes gecanceld, maar dat zou ons dit jaar vast niet weer gebeuren. Dachten we… Dus hup, aan de slag!

Oud-Lagerhuizer Jetske Hollander wilde zo’n landelijke wedstrijd toch wel een keer meemaken en dus besloot ze dit schooljaar mee te doen als debatcoach. Als snel werd zij de drijvende kracht achter de organisatie van de voorbereiding. Ze kende veel debattalent vanuit de MEP-voorrondes die zij vorig jaar organiseerde in het kader van haar profielwerkstuk en wist dus precies wie we moesten benaderen om mee te doen. Onder de bezielende leiding van Jetske, en een beetje van Alexander en Lisa, ging het team aan de slag met stellingen voor de regionale wedstrijd die gepland stond op vrijdag 5 februari. Maar de inleiding van dit verhaal eindigt niet voor niets met ‘dachten we..’, dus je raadt het al: dat feest ging niet door!

Er kwam een aangepaste opzet voor de wedstrijd, waarbij een school één debater mocht afvaardigen en de rest van het team op school als een soort digitale jury een rol kreeg. Van dat idee werden onze debaters niet enthousiast. Ze voelden zich een team, dus voor hen was de keuze snel gemaakt: als we niet allemaal kunnen gaan, dan gaan we allemaal niet.

Maar zo’n einde aan een half jaar voorbereiding en oefening is toch zonde en dus werd op donderdag voor de meivakantie een heus coronaproof Oud tegen Nieuw-debat georganiseerd: een wedstrijd tussen de lichting van dit schooljaar en een mix van debaters uit voorgaande jaren. De oud-debaters, studenten die inmiddels over heel Nederland zijn uitgewaaid voor hun opleidingen, kwamen voor een middag terug naar het SMC om het op te nemen tegen onze de 4, 5 en 6 vwo’ers. Het was behalve een heel gezellig weerzien vooral een toffe kans voor ons team om toch het wedstrijdgevoel te ervaren. En een wedstrijd dat werd het! In zes debatten over de meest uiteenlopende stellingen – van ‘De Nederlandse man moet op versiercursus’ tot ‘Kernwapens dragen bij aan wereldvrede’ - legden de teams elkaar echt het vuur aan de schenen. Met nog één debat te gaan was de score 2-3 voor de ex-SMC’ers. Maar er zat de hele middag al een stijgende lijn in de prestatie van het Lagerhuisteam 2020-2021 en na het slotdebat eindigde de wedstrijd in een terecht gelijkspel. 

Na debat-inspanningen was er ook nog tijd voor wat napraten onder het genot van een pizzaatje en zo werd het toch nog een heel geslaagde afsluiting van een gek Lagerhuisjaar. 

Oud-debaters, veel dank voor jullie enthousiasme (en meedogenloosheid ;-) ) in de debatten. Dankzij jullie heeft ook de Lagerhuisgroep van dit jaar het avontuur kunnen afsluiten met de spanning die bij een echt debat hoort. 

Lagerhuizers van dit jaar - Maan, Youni, Mijsje, Tess, Karlijn, Simone, Thore, Tom, Wiebe en Tibbe - we zijn trots op jullie en onder de indruk van hoe jullie gegroeid zijn als debaters. Jullie hebben de skills misschien (nog) niet in kunnen zetten in een competitie met andere scholieren, maar vergeet niet dat deze vaardigheden zeker nog van pas gaan komen in de toekomst. 

We hebben van jullie genoten en hopen dat jullie ook terugkijken op een leerzame en gezellig Lagerhuistijd. 

Jullie coaches!

Jetske, Lisa en Alex« ga terug