Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Landelijke winnaar bij de Onderbouw Wiskunde Dag

27 juni 2022

De OWD is een landelijke competitie voor leerlingen uit klas 3. De leerlingen van VwoXtra werkten in februari in kleine teams de hele dag aan een grote wiskundige opdracht waarbij in deze editie het wereldwijde probleem van (zwerf-)afval centraal stond.

Uit klas v3x1 onderzochten Suzanne Azier, Mariska Wouda en Vinn Hoonakker het probleem in en om het St. Michaël College grondig. Het resultaat was een kundige video waarin zij in een advies aan de schoolleiding hun bevindingen rapporteerden en een zeer praktische zelfontworpen container presenteerden. Hiermee werden zij tijdens een feestelijke ceremonie door een lovende jury unaniem als beste verkozen van alle inzendingen uit heel Nederland.

In het juryrapport stond deze mooie tekst: 

Het team van het SMC te Zaandam heeft het onderzoek naar afval rond de school uitgebreid opgezet: het team heeft zelf afval buiten de prullenbakken gefotografeerd en geteld, de prullenbakken buiten in beeld gebracht, en via interview en enquête gecontroleerd waar de problemen liggen, met betrekking tot het weggooien van afval. Ze hebben tevens gevraagd om suggesties tot verbetering van weggooigedrag. Dit alles heeft geresulteerd in een voorstel voor een nieuw soort kliko’s die niet kunnen omvallen, die je niet hoeft aan te raken, die oplichten als er iets ingegooid wordt, en die op strategische plaatsen rond de school gezet worden. Dit alles onderbouwd vanuit de gegevens van het onderzoek.

Met dit gedegen onderzoek en de creatieve oplossing heeft het team van het St. Michaël College zonder twijfel de eerste prijs van de Onderbouw Wiskunde Dag 2022 gewonnen!

Patrick Heebels, Kees Vleeming
docenten wiskunde v3x« ga terug