Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

SMC grijpt net naast finaleplaats bij NK schoolschaak

14 december 2021

In dit schooljaar deed het St. Michaël College voor de tweede keer mee met het Nederlands Kampioenschap Schoolschaak. Waar we vorig jaar meededen in de open categorie en de categorie voor klas 1 en 2, stelden we ons dit jaar iets meer bescheiden op door mee te doen in de categorie voor klas 1 en 2 en die voor teams met slechts 1 clubschaker. Dit bleek een verstandige keuze, want de open categorie is voor de meeste spelers bij ons op school echt wel een maatje te groot.

In oktober maakten Kees Vleeming en ikzelf de nodige reclame en al spoedig meldden een kleine 20tal leerlingen zich aan om dit jaar mee te doen.

Bij schaken zien we natuurlijk beelden voor ons van schaakborden, The Queens Gambit en opperste concentratie, maar de drie kwalificatieronden werden online afgenomen op de schaakserver Chess.com.

Bij elke kwalificatieronde moest elke speler 7 partijtjes spelen van 3 minuten.
De vier beste scores per categorie werden opgeteld en vormden de teamscore.

Het mag geen verbazing wekken dat we in de categorie voor klas 1 en 2 geen potten konden breken, ondanks het uitstekende niveau dat onze schakers hadden.
De tegenstand bestond voornamelijk uit spelers die over enkele jaren in de open categorie meedoen en we hadden vorig jaar al ervaren dat deze simpelweg te sterk voor ons zijn.

In de categorie met slechts 1 clubschaker was het een ander verhaal. Ronde na ronde leverden onze beste spelers puike partijen af en bij de eerste kwalificatieronde eindigden we met 15 punten op een 6e plaats, waar de eerste 2 plaatsen toegang geven tot een finaleplaats.

Twee weken later was er een nieuwe kwalificatieronde en enkele nieuwe spelers besloten toen ook mee te doen. Dat bleek een aangename versterking en we haalden dan ook 18 punten, goed voor een 4e plaats die keer.

Kees Vleeming en ik hebben toen besloten om de beste speler uit de categorie klas 1 en 2 over te plaatsen naar de categorie met slechts 1 clubschaker en dat leek een gouden greep te zijn.
Het noodlot sloeg echter toe, want twee van onze sterkste spelers lagen ziek op bed en konden ook vanuit huis niet meedoen met de kwalificatie.
Toen ik na de laatste kwalificatieronde de stand opmaakte, merkte ik nog op dat we 19 punten hadden, maar dat die score eigenlijk met 2 clubschakers was behaald. Zonder 1 van deze clubschakers kwamen we op 17,5 punten uit. Dit bleek uiteindelijk net een half punt te weinig te zijn voor een tweede plaats en kwalificatie voor de finale.

De les voor ons is om voortaan alleen in deze categorie mee te doen en wellicht ook om in het voorjaar wat trainingswedstrijden te verzorgen zodat we volgend jaar wellicht wel in de finale staan.

Kees van Schenk Brill
docent wiskunde« ga terug