Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Technasium-leerlingen SMC ontwerpen 'Planklok' voor in het Slimste Huis

16 april 2019

Op 15 april 2019 vond op het Jan Arentsz in Alkmaar de finale plaats van de Slimste Huis wedstrijd. Afgelopen maanden zijn de leerlingen van de tweede klassen van zeven Technasia in Noord Holland de uitdaging aangegaan om het Slimste Huis nog slimmer te maken. Nadat op ieder technasium de beste slimmigheden waren verkozen, presenteerden de winnaars van deze schoolfinales hun technologische hulpmiddel vandaag voor een vierkoppige vakjury.

Opdracht van het Slimste huis was om een nieuw technisch hulpmiddel te ontwikkelen dat er toe bijdraagt dat ouderen en (andere) hulpbehoevenden langer thuis kunnen blijven wonen. Een hulpmiddel dat niet alleen realiseerbaar en veilig, maar ook betaalbaar moet zijn voor de doelgroep. 

Om zich te oriënteren op hun opdracht hebben de leerlingen bij de start van het project een bezoek gebracht aan het Slimste Huis in Alkmaar. Dit huis is ingericht met allerhande voorzieningen en technische snufjes, die er toe bijdragen dat senioren (langer) van hun eigen woonomgeving kunnen blijven genieten. Aan de leerlingen dus de uitdaging om dit slimste huis nog slimmer te maken. 

Planklok 
De vakjury heeft de resultaten van de teams beoordeeld op originaliteit, functionaliteit, betaalbaarheid en de realiseerbaarheid. De jury toonde zich onder de indruk van alle oplossingen en producten die door de teams waren ontwikkeld. Maar één hulpmiddel steeg duidelijk boven de andere 12 gepresenteerde hulpmiddelen uit en werd dan ook de winnaar van de wedstrijd:  De planklok die Joris, Finn, Joel en Nikkie van het St. Michael College voor dementerenden hadden ontwikkeld. Deze planklok laat dementerenden middels pictogrammen en geluids- of lichtsignalen weten dat het tijd is voor actie. Bijvoorbeeld wanneer het moment van aankleden, ontbijten, boodschappen doen, lunchen of koken aangebroken is.  De signaleringen kunnen middels een app worden ingevoerd door verzorgenden of familieleden van de gebruiker. 

Een realiseerbaar en betaalbaar hulpmiddel dat daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft voor de doelgroep dat het tot op heden nog niet bestaat in het Slimste Huis. Een hulpmiddel dus dat het Slimste Huis nog slimmer maakt!



« ga terug