Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Verslag Erasmus uitwisselingsweek van april 2022 in NL

12 april 2022

In oktober 2021 zijn we samen met een Franse delegatie in het kader van onze Erasmus+ project CRECS, wat staat voor Creating Really Environment Conscious Students, naar Esbjerg in Denemarken geweest. Nu was het de beurt aan Nederland om een programma voor te bereiden voor de Franse en Deense groep. Voertaal van het project is Engels, dus de gehele week hebben de leerlingen kunnen oefenen met hun Engelse taal, hebben ze presentaties aan elkaar moeten geven, en alle excursies in het Engels moeten volgen.

De eerste 2 dagen waren er gastgezinnen beschikbaar voor de Deense groep, om zo echt de Nederlandse gezinscultuur mee te kunnen maken. 

De eerste dag hebben we na een opening door onze rector gewerkt in onze technasium werkruimte in school, waar de leerlingen presentaties moesten voorbereiden in gemengde groepen over diverse onderwerpen. In de middag hebben we een speurtocht over de onvermijdelijke Zaanse Schans gehouden, met een bezoek aan molen Het Jonge Schaap.

Vanaf dinsdag was de gehele groep in een voor dit project fantastische accommodatie in Petten, waar we het ‘Beachhouse’ geheel tot onze beschikking hadden. Hier hebben we geslapen, gekookt voor elkaar (een Franse, Deense en Nederlandse avond), met elkaar ontbeten en feest gevierd.

Overdag waren er excursies waar we met de bus naar toe gingen. We hebben een hele dag bij Tata Steel gezeten, een bedrijf dat hele grote uitdagingen heeft, maar ook grote ambities om te voldoen aan de nu gewenste milieu eisen. Zij hebben daarover ook een artikel op hun website gezet, dat is hier te lezen.

In Enkhuizen hebben we Sow to grow bezocht, een plek waar aandacht is voor de komende uitdagingen omtrent de toenemende wereldbevolking en voedselvoorziening, wederom samenhang met huidige de milieu eisen.

Ook de Nederlandse historie en cultuur is rijkelijk aan bod gekomen, met een bezoek aan het scheepvaart museum in Amsterdam, en een bezoek aan ‘This is Holland’, en op de laatste dag een rondvaart door de grachten.

Het weer heeft ons niet meegezeten, want we zaten op een geweldige locatie vlak bij duinen en strand, maar de meesten hebben het strand heel even gezien, voordat ze weggeregend of geblazen werden. Desondanks hebben we een geweldige week samen gehad! In het begin moeten veel leerlingen wennen, en als je aan het einde van de week dan de groep ziet, met als hoogtepunt het slotfeest op donderdag avond: wat een verandering, alleen maar uitbundige uitgelaten gezichten.

Absoluut hoogtepunt in de excursie reeks van deze week was ons bezoek aan Tata Steel,  wat een geweldige dag hebben we daar gehad, geweldige sprekers, mooie interactie met de leerlingen, en een spectaculaire warmband bezoek. En een geweldige catering. Een super bijdrage aan ons project.

Kortom een zeer intensieve, maar geslaagde Erasmus+ uitwisselingsweek. Fijn en goed dat het weer mogelijk is na 2 jaar Corona perikelen. 

Jolanda Vriend
Alda Meijer
Nick Vermeulen



« ga terug