Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Vier namen

17 september 2020

Het is al een mensenleven geleden dat er een aangeschoten Amerikaanse bommenwerper over de Kalverpolder vloog. Er sprongen acht bemanningsleden uit die aan hun parachute hoopten op een veilige landing.

Ze werden door het Zaanse verzet opgevangen en verstopt, het was 1944. De Duitsers, die Nederland bezet hadden, waren razend; ‘Hier met die Amerikanen of we slaan keihard terug!’ 

Drie jongemannen die in de polder met hun bootje voeren werden opgepakt. Samen met de Zaandijker drogist Gerrit Verdonk, waar een parachute was gevonden, werden ze twee dagen later langs de Leeghwaterweg zonder pardon doodgeschoten. 

Op die bewuste plek staat een monument dat het St. Michaël College heeft geadopteerd. Veel van onze leerlingen passeren hier dagelijks. Klas V3b stond 76 jaar later, op 11 september 2020, even stil bij deze plek om een krans te leggen. Hun docent vertelde over het lot van de vier namen op de steen.

Slachtoffers van een dictatuur waarin vrijheid en rechtvaardigheid niet bestonden.
Goed dat dit nu geschiedenis is.

Arjen van Ginkel
Docent geschiedenis


 

 


« ga terug