Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

v2X-klassen behalen met twee primeurs het Jeugdjournaal

17 maart 2021

Wist je dat het "Germaanse-Europees" aan een opmars bezig is in de EU? En dat er in Antarctische streken een diersoort voorkomt waarvoor alleen een naam bestaat in de Inuittaal "Eskornik"? Bij wijze van geslaagde 1-aprilgrap maakten onze twee v2X-klassen hun ontdekking van deze twee Noord-Europese kunsttalen wereldkundig in het NOS-Jeugdjournaal.

Dit succesverhaal bevroedden de leerlingen niet toen zij afgelopen november 2020 begonnen met de integratieopdracht in periode 2. Het vaak vermaledijde taal- en redekundig ontleden uit het leerboek is vaste kost, maar daarnaast was er ook grammatica voor het echie. In groepjes van twee tot drie leerlingen ontwierpen de leerlingen een kunsttaal voor een bestaand of zelfbedacht volk. De taalkundige aspirant-onderzoekers legden hun unieke klanken, eigen woordenschat en simpele basisgrammatica systematisch vast in een taalgids. 

De vervolgtaak was om jeugdjournaalkijkers vertrouwd te maken met deze taaie materie. Middels een puntentoekenning vergelijkbaar met die van het Eurovisiesongfestival (meeste stemmen gelden) selecteerde de klas als jury haar eigen winnende inzending. De teams Bo Heinen en Sarissa Bus uit v2X-2 en Mathijs Bakker, Tim Florijn en Job Omvlee uit v2X-1 gooiden met hun fantasietalen Germaans-Europees en Eskornik de hoogste ogen: 

  • Jeugdjournaalvideoclip Germaans-Europees (v2X-2):
     
  • Jeugdjournaalvideclip Eskornik (v2X-1): 

Temidden van zoveel creativiteit zou je bijna vergeten dat v2X’ers zich spelenderwijs heel wat taalkundige principes hebben eigen gemaakt. 

Daniëlle van Schaik en Boudewijn Smits, 
sectie Nederlands« ga terug