Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Technasiumwerkplaats

Een goede werkplaats is essentieel voor goed O&O-onderwijs.

In het schooljaar 2020-2021 hebben wij op het SMC onze nieuwe werkplaats in gebruik genomen. Leerlingen die O&O al vanaf de invoering op het SMC volgen, hebben meegedacht over de inrichting van de prachtige nieuwe ruimte. 

Een Technasiumwerkplaats moet aan allerlei eisen voldoen, zodat de creativiteit en nieuwsgierigheid geprikkeld worden. Dit moet niet alleen op, of juist niet, op ‘geprogrammeerde’ moment, maar altijd wanneer de leerling daar behoefte aan heeft. Dit kan ook buiten de lessen om. In de ruimte is een grote variatie in plekken aanwezig zodat veel keuzevrijheid voor de leerlingen bestaat en bovendien de interesses van leerlingen op diverse gebieden geprikkeld worden. Het is een flexibele ruimte met veel mogelijkheden.

De denktank

Elk project gaat van start in de denktank. De treincoupés zijn bedoeld om te brainstormen, na de te denken over interesses, bètawerelden waarin gewerkt gaat worden, vooronderzoek te doen en het benodigde computerwerk. 

De ateliers

In de ateliers wordt met de handen gewerkt. In het schone atelier kunnen leerlingen schetsen maken, moodboards in elkaar zetten en ander papierwerk. In het vuile atelier bouwen leerlingen aan maquettes, zetten ze prototypes in elkaar, wordt er geverfd en kan lekker praktisch gewerkt worden.

De machinekamer

De machinekamer is er om leerlingen lekker hun gang te laten gaan. Ze kunnen er veilig werken en zonder overlast te veroorzaken geluid maken. Bijzondere machines als de lasersnijder, de stickerplotter en de digitale piepschuimsnijder staan buiten deze machinekamer. Deze apparaten worden allemaal aangestuurd via unieke software. 

De studio

Hiervoor hebben we aparte laptops en vaste computers in de studio. Eyecatcher in de studio is het green screen. Filmpjes opnemen, monteren en inspreken... het behoort allemaal tot de mogelijkheden!

Tribune

Wanneer er een kick-off is, er eindpresentaties plaatsvinden of een expert de leerlingen komt ondersteunen is het handig om op de tribune plaats te nemen. Deze grote rots, geïnspireerd door het populaire spelletje Minecraft, is een heerlijke plek om binnen de gehele werkplaats toch even apart te zitten met een groep. 

Pitstop

Tussendoor kunnen de leerlingen altijd terecht bij de pitstop om met hun docent de voortgang te bespreken, iets te laten aftekenen, vragen te stellen om weer op weg te kunnen of materiaal te lenen. 

Kortom, het is een prachtige onderwijsruimte die het hart van ons Technasium vormt. 

Kijk hier voor een vogelvlucht door de werkplaats: