Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

25e editie van Candle Light: zilver met veel gouden randjes!

30 maart 2022

Hoe mooi en bijzonder is het als een (oud-)collega of (oud-)leerling je weet te raken met muziek, met zang, met een mooi gedicht. Omdat je ziet en hoort en voelt dat het persoonlijk is. Omdat iemand zich in de spotlights kwetsbaar durft te tonen of zo zijn/haar grenzen verlegt. Omdat je verrast bent door onvermoede grootse kwaliteit en kunstzinnigheid van (oud-)leerlingen en (oud-)collega’s. Omdat die ene lastige leerling ineens een diamantje blijkt. Omdat het heel fijn is om met elkaar genieten van muziek, zang en poëzie van mensen die je wekelijks tegenkomt. Dat kan al 25 jaar op het SMC met (onder andere) … Candle Light.

Op het SMC begon Candle Light in 1996, op zondagochtenden in klein gezelschap, mede als ‘tegenhanger’ van het ruigere (en ook toffe) ‘Michaël Live’. Inmiddels is Candle Light, vernoemd naar het ooit zeer populaire radioprogramma van Jan van Veen, op het SMC een begrip. Al een kwart eeuw jaar weten (oud-)leerlingen en (oud-)collega’s elkaar en het inmiddels allang niet meer zo geringe publiek te raken en vermaken met muziek, zang en poëzie, in de intieme sfeer van een door kaarslicht verlichte aula. Twee coronajaren gooiden roet in het lyrisch-muzikale eten, maar vrijdag 25 maart 2022 was het dan zover. De zilveren 25e editie vond plaats!
 
En wàt voor een editie! De meest uiteenlopende optredens, solo, in duo’s of in formaties, modern en klassiek, kwamen aan ogen en oren voorbij. Of het nou een solo-optreden van een virtuoze brugklasser of examenkandidaat is, een sjiek-klassiek kwartet dat de sterren van de hemel strijkt en speelt, een moderne formatie (al dan niet met tweede stem) die de zaal in vervoering brengt, collega’s/leerlingen die het publiek tot tranen toe weten te raken: het is allemaal even prachtig en indrukwekkend. Deze 25e editie werd opgeluisterd door speciale gasten, zowel in het publiek, als op het podium. Zo sloot een gelegenheidsformatie van oud-collega’s en oud-leerlingen de avond af. Zij kregen het publiek aan het einde van de avond uit hun stoelen en wisten deze zilveren avond swingend en feestelijk af te sluiten. 
 
Speciaal voor de gelegenheid bleek ook onze oud-leerling en oud-collega Lisa van Tongeren, recent benoemd tot stadsdichter van Zaanstad, graag bereid om een twee bijdragen te leveren aan deze prachtige avond. Het tweede gedicht dat ze voordroeg tijdens de tweede helft van de avond, had Lisa die avond ter plekke geschreven n.a.v. alles wat ze in de eerste helft had gezien en gehoord. Lisa kan het met haar poëzie natuurlijk veel mooier en treffender kan zeggen dan ik, zoals je hieronder kunt lezen. 
 
Candle Light komt tot stand dankzij velen: natuurlijk dankzij degenen die optreden, maar denk ook aan alle leerlingcommissies en Spectracrewleden die zorgen voor aankleding, licht, versnaperingen, logistiek enz. Dank aan hen allen! Maar de stabiele, drijvende kracht achter Candle Light is al 25 jaar niemand minder dan onze eigen Liesbeth Nederstigt. Liesbeth: enorm bedankt voor al heel veel jaren heel veel moois!
 
Alexander Auerbach
 
 
Candle Light
Door: Lisa van Tongeren
 
ik wil ook zo gitaar kunnen spelen 
er staan alsof het niks is 
of zitten en mijn vingers over toetsen laten glijden 
en dat het vanzelf iets klassieks wordt
met een beetje tempo 
 
ik wil ook zo kippenvel kunnen bezorgen 
met een bruut instrument 
zo kunnen strijken, geluid laten glijden 
door een ruimte die iedereen als aula kent 
maar die vandaag zoveel meer is 
 
ik wil ook zo door oppervlakten kunnen breken 
met alleen een ritme 
in iemand een tweede stem vinden 
iets zo laten klinken dat het een verhaal wordt waarvan hoofden scheefzakken
 
ik wil ook zo stiltes kunnen laten vallen 
het binnen laten komen
met zoveel controle naar de laatste noot dat ze niet durven te klappen 
tot ik ademhaal 
 
ik wil dat allemaal
 
maar vooral voel ik: wat fijn dat het geen zondag is 
maar vrijdagavond 
kaarslicht brandt echt mooier in een volle zaal 
 
 
 
 

 
 
 
 


« ga terug