Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Debatteam SMC op dreef!

28 januari 2019

Sinds half oktober werkt ook dit jaar weer een groep fanatieke debaters van het SMC aan de voorbereiding op de grootste debatcompetitie van Nederland: Op weg naar Het Lagerhuis. Voor Noord-Holland vindt de competitie op 15 februari plaats. Landelijk doen in totaal meer dan 200 scholen mee.

Op het SMC moest er een volledig nieuwe groep gevormd worden, omdat alle debaters uit het team van vorig schooljaar hun diploma haalden en afscheid namen van het SMC. Gelukkig hadden binnen no time tien leerlingen zich aangemeld. Het team bestaat uit leerlingen uit de 5e en 6e klas en er doen dit jaar voor het eerst meer jongemannen mee dan dames. 
Het debatteam komt eenmaal per week samen om te oefenen en de wedstrijdstellingen voor te bereiden. Tijdens de bijeenkomsten oefenen de debaters tegen elkaar, maar het is toch ook prettig om ter voorbereiding op het echte werk een keer tegenover ‘vreemden’ te staan. 
 
Die kans krijgen we al drie jaar dankzij een samenwerking tussen SMC en de Hogeschool van Amsterdam. De Michaëlisten oefenen tegen studenten uit het vierde jaar van de lerarenopleiding Nederlands voor wie het debat een tentamen is.
 
Afgelopen vrijdag reisden we dus af naar het Kohnstammhuis in Amsterdam, waar in groepjes van vier gedebatteerd werd over de volgende drie stellingen:
 
1. Er moet een wettelijke plicht komen die scholieren twee keer per dag een half uur laat sporten of bewegen.
2. Kernwapens dragen bij aan wereldvrede
3. De druk op jongeren om te presteren is te hoog.
 
Voor ons als coaches was het een mooi moment om te kijken hoe ver de groep is in zijn ontwikkeling en waar we in de laatste weken nog aan moeten werken. Vanaf het eerste debat waren we al blij verrast. Natuurlijk weet je wat de debaters in huis hebben, maar het is toch fijn om dit bevestigd te krijgen! 
De SMC’ers waren scherp, grappig, precies wijsneuzerig genoeg en lieten ook nog goed teamwork zien. Ze wonnen twee van de drie debatten en daarmee werd de HvA met overtuiging verslagen. Het was heel duidelijk een vriendschappelijke wedstrijd, want hoewel het er in de debatten fanatiek aan toe ging (SMC-er tegen leraar-in-opleiding tijdens een debat: ‘Als je het niet ziet zitten om kinderen dingen te laten doen waar ze geen zin in hebben dan heb je misschien de verkeerde studie gekozen!’), werd er ook flink wat gelachen. Aan het eind van de middag wilden de studenten graag hun argumenten met ons delen en die kunnen we vast goed gebruiken op 15 februari, als we in het gemeentehuis van Haarlemmermeer de provinciale voorrondes spelen.
 
We bedanken de HvA-studenten voor een leerzame en sportieve middag en ook veel dank aan hun docente en onze ex-collega, Irene Mols, voor de organisatie! 
 
De coaches: Alexander Auerbach, Rosalie de Kerf en Lisa van Tongeren
 
Debatteam 2018-2019: Imme Spiekerman, Stacey de Vries, Sanne Offenberg, Rebecca Oostrom, Teun de Koning, Tom Halberstadt, Tony Boon, Chiel Stender, Robin Ceric en Gerben Koopman. 


« ga terug