Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Derdeklassers Technasium op bezoek bij Energiefabriek rioolwaterzuivering Zaandam-Oost

11 maart 2019

Vrijdag 8 maart zijn de o&o-leerlingen uit klas drie voor de kick-off van een nieuw project naar de Rioolwaterzuivering (RWZI) in Poelenbrug geweest. Hier werden zij met de (dichtgeknepen) neus op de feiten gedrukt wat betreft het vervuilende gedrag van de mens en reageerden de leerlingen geschokt op het boeiende verhaal van Ineke Oudhuis over wat de mens allemaal door de wc spoelt, hoeveel water er onnodig gebruikt wordt en welke effecten dit heeft voor de natuur.

Ook hebben de leerlingen alle in en outs gehoord (en geroken) over het zuiveringsproces van het spoel- en rioolwater tot schoon oppervlaktewater dat weer terug kan de natuur in. 

Het Hoogheemraadschap heeft deze processen van bezinken, indikken en vergisten met inzet van bacteriën helemaal uitgedacht, waardoor uit onze urine en ontlasting groene energie gewonnen kan worden. Er is echter een probleem dat nog niet onder controle is en daarvoor zijn onze Technasiumleerlingen ingeroepen: het verwerken van medicijnresten. Mensen die medicijnen gebruiken hebben vaak verontreinigde urine. Hier kunnen zij zelf niets aan doen, maar ook hun urine komt terecht in het rioolwater, wordt door het hele systeem gespoeld bij de RWZI en weer meegegeven in het oppervlakte- en grondwater. Alle slimme koppen ten spijt, maar er is nog geen goede manier om medicijnresten te scheiden, waardoor deze in de natuur belanden. 

Aan onze o&o-leerlingen is gevraagd om een poep- en plasscheidend toilet te ontwerpen, om vervolgens een plan te bedenken hoe de opgevangen urine gezuiverd kan worden zodat het uiteindelijk een medicijnscheidend toilet wordt.

We hebben heel wat vieze gezichten gezien vanmorgen, maar vol enthousiasme gaat deze groep leerlingen de uitdaging aan in de hoop een waardevolle vondst te doen in de strijd tegen medicijnresten.

Natasja Beemsterboer, technator



« ga terug