Presentatie Mees van Rhijn

maart 2017

De (ver)kleur(ing) van de ijsbeer

Tijdens de 11e editie van "Pool tot Pool" op zaterdag 11 maart in Museum Volkenkunde te Leiden zal Mees van Rhijn uit 6 Vwo een presentatie geven over zijn profielwerkstuk.

Mede vanwege zijn onderzoeksvoorstel was Mees van Rhijn uit 6 VWO afgelopen zomer mee naar het Hoge Noorden. Hij wilde weten waardoor de ijsbeer verkleurt; ze komen als witte cubs uit het sneeuwhol, maar al snel verliezen ze die witte kleur. Na een uitgebreid literatuuronderzoek bleek dat niet eerder onderzocht te zijn! Mees vertelt in deze presentatie hoe hij met experimenten erachter is gekomen waardoor de ijsbeer vaak wat gelig is. Na zijn bijdrage aan Pool tot Pool kijkt u vast met iets andere ogen naar foto’s van de “King of the Arctic”.

Sinds 2005 organiseert Jack Kauw, scheikunde docent van het St. Michael College in Zaandam, voor 16 van zijn Havo en VWO leerlingen een studiereis naar Spitsbergen. Een onderdeel van het selectieproces is het onderzoek dat de leerling op of over Spitsbergen gaat uitvoeren.

Jack Kauw zal de presentatie van Mees inleiden. Hij geeft een overzicht van de meest aansprekende werkstukken van de afgelopen 10 jaar die door zijn leerlingen over Spitsbergen zijn gemaakt. Twee daarvan zijn van afgelopen schooljaar:
De gulden regel in rendiergeweien
De 3-dimensionale reconstructie van de 17e eeuwse traankokerij van Middelburg op Smeerenburg. 

De echte "poolliefhebbers" kunnen op de website www.pooltotpool.nl hun hart ophalen en allerlei informatie en filmpjes vinden.

« ga terug