Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Gender & Sexuality Alliance

Een Gender & Sexuality Alliance is een groep leerlingen en docenten die willen dat hun school veilig is voor iedereen. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent.

Als je geen lesbo’s, homo’s, bi's of transgenders kent op je school dan is dit best bijzonder. Ongeveer 1 op de 10 mensen is namelijk lesbo, homo, bi, transgender of in dubio. Ook op onze school!

Vooroordelen
Door alle vooroordelen die er vaak hangen rond homoseksualiteit kan het moeilijk zijn om uit de kast te komen als lesbo, homo, bi of transgender. Zeker als er op school op een negatieve manier over het onderwerp wordt gepraat. Dat moedigt niemand aan om eerlijk te zijn hierover. Wie heeft er namelijk zin in om uit de groep te worden gegooid, uitgescholden te worden of het mikpunt van flauwe grappen te worden?

Net doen alsof je hetero bent
50 procent van alle leerlingen in Nederland zeggen dan ook dat het bij hen op school vrijwel onmogelijk is om uit de kast te komen. Dat betekent dus dat als je lesbo, homo of bi bent, je net moet doen alsof je hetero bent. Dat is natuurlijk absurd. Niemand in Nederland is verplicht om hetero te zijn!

Het leven wordt tegelijkertijd ook heel ingewikkeld mocht je als jongen verliefd raken op een andere jongen of als meisje op een ander meisje en je moet dit geheim houden. Kun je je voorstellen dat je van je omgeving niet verliefd mag zijn op de persoon waar je verliefd op bent?

Iedereen is anders|
Een GSA is dus belangrijk. Om te laten zien dat je opkomt voor lesbo’s, homo’s en bi’s. Iedereen is nu eenmaal anders en iedereen houdt van andere dingen, dat is een feit. Iemand anders in zijn waarde laten is dus belangrijk. Onderzoek toont aan dat als lesbo’s, homo’s, bi’s, transgenders en in dubio’s zich relaxt voelen, de rest van de school automatisch ook een stuk relaxter wordt. Iedereen heeft dus voordeel bij een Gay-Straight-Alliance.

Paarse vrijdag
Paarse Vrijdag is een dag waarop mensen door het dragen van de kleur paars hun solidariteit kunnen tonen met homo- en biseksuele, lesbische en transgender jongeren. Deze dag werd voor het eerst gehouden in 2010 en vindt in Nederland plaats op de tweede vrijdag van december.

Verder komen er in de tweede klas voorlichters van het COC één keer per jaar. COC Nederland komt al sinds 1946 op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Zij zetten zich in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie in Nederland en in het buitenland.

De Gay-Straight-Alliance van het St. Michaël College kun je bereiken via adminspectra@stmichaelcollege.nl.