Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Kranslegging herdenkingsmonument aan de Leeghwaterweg bij de Zaanse Schans

13 september 2021

Een bloemenkrans in de aula. Is er een begrafenis? De bloemenkrans is voor het monument aan de Leeghwaterweg. Velen van jullie fietsen daar elke dag langs, maar weten niet dat daar ook een monument staat. Dit monument is door het SMC geadopteerd en heeft tot doel jongeren stil te laten staan bij een stukje geschiedenis uit de Zaanstreek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen je in groep 8 zat heb je een boekje uitgereikt gekregen over alle herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945.

Dit is het verhaal: Op maandag 13 september 1944 werd een Amerikaans vliegtuig aangeschoten. Negen mannen sprongen eruit en kwamen met hun parachutes terecht in de weilanden en sloten. Zij werden in veiligheid gebracht door mensen uit het verzet. De Duitsers eisten dat de negen militairen werden uitgeleverd. Aangezien dit niet direct gebeurde werden vier verzetsmensen gefusilleerd, vlakbij de plek waar nu het monument staat. Toen de negen ondergedoken mannen niet tevoorschijn kwamen, dreigde Rauter, één van de hoogste Duitse officieren in ons land, om nog eens 100 of 150 mensen dood te schieten. De situatie in Nederland was op dat moment nogal gespannen, want de Geallieerden konden elk moment de grens oversteken (dit gebeurde op 12 september). Het verzet besloot toen drie parachutisten uit te leveren. Van het dreigement van Rauter heeft niemand meer iets vernomen. De negen parachutisten hebben de oorlog overleefd. De vier verzetsmannen die gefusilleerd zijn:

J.P. de Brabanson, H.A. Groenendijk, P. Hartog, G. Verdonk

Met een klas wordt rond 13 september altijd deze bloemenkrans bij het monument gelegd om te herdenken dat deze vier mannen hun leven hebben gegeven voor vrijheid en democratie. Dit jaar heeft klas v2x1 de krans gelegd samen met mw. Broertjes (docent geschiedenis) en mw. Ruigrok (rector / bestuurder). 

Wanneer u geïnteresseerd bent in details achter het monument, kunt u die hier vinden.« ga terug