Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Michaël LIVE 26 januari 2024

29 januari 2024

SMC Michaël LIVE 2024 Een avond vol prachtige muziek en presentaties!

SMC Michaël LIVE 2024
Een avond vol prachtige muziek en presentaties!

Het is donderdag 25 januari 2024 de vooravond van Michaël LIVE. In de aula van het Michaël College staan geweldige lichtinstallaties klaar, de dag ervoor reeds opgebouwd door de lichtcommissie onder inachtneming van de strenge veiligheidsmaatregelen. Nu voorbode van het feit dat Michaël LIVE 2024 er eindelijk aankomt.

De geluidstechnici van Jottem-Sound rollen de zware apparatuur binnen die elk jaar opnieuw excellent geluid belooft. Boxen, speakers, luidsprekers, mengpanelen, microfoons en stands, dozen vol kabels. Ondertussen zijn de leden van de muziekcommissie druk bezig om het podium op te bouwen. 17 podiumdelen worden in elkaar gezet tot een podium van zes bij vier meter. Bovenop komt een drumriser van nogmaals 6 m2. Genoeg plek voor de acts, alle versterkers, de elektrische piano en het mooie drumstel uit het Odeon. Vanaf 17 uur wordt het geluid getest, Pink Floyd is te horen en ja hoor… wat is het toch prachtig om dit allemaal te zien gebeuren: leerlingen, docenten, professionals, mensen met dezelfde passie voor geluid, voor muziek, voor liveoptredens die daarnaast allemaal genieten van een enorme gezelligheid en voorpret.

18 uur. Gezamenlijk eten hoort erbij. Nasi en samen lekker kletsen over de laatste nieuwtjes uit de muziekwereld. Vertellen van en luisteren naar verhalen die gaan over muzikale passie, over eerste succesbelevenissen tijdens eerdere optredens, oude tijden, toekomstplannen. Na het eten mag iedereen op zijn beurt het podium op om het geluid te testen (soundcheck) en om de nummers nog een laatste keer samen te spelen (generale). Jeetje, wat voelt dit goed en wat belooft het morgen toch weer een fantastische avond te worden.

Dan is het eindelijk zover. Vrijdag 26 januari: Michaël LIVE 2024. Om 19.30 uur staat er een rij gasten voor de deur te wachten om hun kaartjes te laten scannen en binnen te komen. Zij delen net als de deelnemers dezelfde passie voor (live) muziek. Binnen hebben sommigen deelnemers op dat moment meer met de zenuwen te maken dan anderen. Plankenkoorts is een fijn gevoel, heb ik geleerd, als je het beheerst. Hier in de personeelskamer, vanwege de verbouwingen op school de backstage van deze editie, lijkt iedereen het wel onder controle te hebben. Het is mooi om te zien dat leeftijd en ervaring niet per se een remedie lijken te zijn tegen de zenuwen. “Je moet er gewoon van genieten”, hoor ik iemand zeggen.

20 uur, onze presentatoren Robin en Ben, beiden prachtig gekleed, super enthousiast en met net zo veel zin in deze fantastische avond als iedereen, heten het publiek vanaf het podium vrolijk welkom. Na enkele korte huishoudelijke mededelingen kondigen zij de eerste act van de avond aan. De band OST van onze Joakim uit havo4 opent de avond feestelijk. Samen met zijn bandmates presenteren zij vier onwijs mooie nummers, die ook nog wel allemaal door de band zelf geschreven zijn. Zij spelen relaxte Funk Jazz die de luisteraars in de zaal vanaf de eerste noot weet te grijpen, ze meeneemt met melodie, zang en ritme en in hun gedachten naar het strand beweegt om daar te genieten van de mooie, warme, ontspannen avondzon. Zoek ze eens op op
Instagram en ga ze zeker volgen! Aplaus, aplaus!!

Na een korte ombouwpauze worden zij opgevolgd door de Brammetjes en Ruitjes Minke (v2), Noah (v3) en Janne (v4) met het nummer I would stay. En wat hebben zij dit fantastisch gezongen en gespeeld. Chapeau!!! Er volgt de band Pulse van onze beste meneer van Oostveen, die vier stukken van hun eigen werk presenteren, ontzettend geroutineerd en mooi gespeeld. En dat de zanger eventjes de tekst vergeten was, heeft in de zaal nauwelijks iemand door gehad. Goed gedaan!!

Dan komen De Vuilnismannen op het podium. Maar waar je oranje hesjes zou verwachten, staan er Ramon Busch, Jan Jaap Doeven, Floor van Marsbergen en opnieuw Joakim (h4) aan de basgitaar verkleed in hawaïhemden, op tenenslippers en met zonnebrillen. Zij komen op met het nummer Surfin' bird van The Trashmen. Een groot feest!! Halverwege het nummer, wanneer Ramon Busch als onderdeel van hun show op de grond van het podium in elkaar zakt, stormen er in ene leerlingen uit het publiek het podium op gewapend met velgekleurde pompons om hem te reanimeren. Het nummer kan feestelijk doorgaan en ze worden door het publiek gevierd en geprezen voor hun memorabele optreden. Gaaf gedaan!!

De vijfde act op deze avond zijn Stijn (v3), Thijs en Tim Hackman (oudleerlingen van het SMC), ondertussen ook bekend als de band What The Hack-Man. Drie broers met bijzonder talent, gevoel en passie voor muziek en hun instrumenten, die ook de afgelopen jaren trouw de weg het podium op wisten te vinden. Zij stelden niet alleen bij eerdere edities van Michaël LIVE maar ook al op Candle Light hun talenten veelvuldig onder bewijs. Tijdens deze editie hebben zij gekozen voor de nummers I'm Still Standing van Elton John, Mmm Mmm Mmm Mmm van de Crash Test Dummies en Atomic City van U2 waarbij Stijn op een keytar speelt. Alle drie broers zingen samen. Wow!! Wat een prachtige voorstelling, spatzuiver gespeeld. Net het origineel, misschien zelfs beter. We mogen hopen dat zij ook tijdens de volgende editie in de nieuwe aula opnieuw komen optreden. 

Als laatste act komt meneer Lindner met zijn band Nafearya optreden. De 4-koppige metalband uit Zaanstad is opgericht in 2014 en laat tijdens hun podiumoptredens elementen uit verschillende metalgenres zien. Zij omschrijven hun muziek als levendig en melodieus. Nou dat zie en hoor je ook wel terug op het podium. Als afsluiter van de avond presenteren zij 6 nummers uit eigen repertoir en maken daarbij gebruik van diverse intro’s en soundeffecten. Zo hoor je bijvoorbeeld aan het begin van het nummer burial@sea het geluid van een onderzeër en een scheepsbel klinken waardoor het publiek helemaal in de sfeer van het nummer komt. Als quote na het optreden hier een commentaar van een leerling: “Meneer, elke keer als ik uw band zie en hoor spelen, weet ik weer hoe gaaf ik metal vind. Dat vergeet ik soms. Dankuwel! Ik vond het echt weer heel erg tof dat u ook kwam spelen!”

Vanuit het podium sluiten Robin en Ben de avond keurig af waarbij alle acts nogmaals met een groot aplaus bedankt worden. Ook alle commissies en de leerlingen, die vanuit Spectra deze avond mogelijk gemaakt hebben, en Theo en Randy van Jottem Sound worden bedankt voor al hun werk en ondersteuning. Ook het publiek ontvangt een groot aplaus als bedankje en waardering voor hun komst. Want Michaël LIVE 2024 was opnieuw een prachtige, memorable en extreem weaardevolle avond op het St. Michaël College. Door leerlingen, voor leerlingen, voor ouders, ooms en tanten, oma’s en opa’s, vrienden en docenten. Tot volgend jaar…

Met muzikale groeten namens alle acts en SPECTRA-commissies,

Andreas Lindner« ga terug