Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Meesterproeverij

26 mei 2024

5 april jl. was het weer zo ver, de examenleerlingen o&o mochten aan familieleden, opdrachtgevers, experts, medewerkers van school en andere belangstellenden presenteren wat zij het hele jaar bij o&o hebben gedaan en hoe zij hun meesterproef hebben afgesloten.

Door de hele werkplaats stonden de leerlingen met hun eindproducten, adviesrapporten, technische tekeningen, maquettes en meer om enthousiast aan eenieder die het horen wilde te vertellen over het proces dat ze doorlopen hebben. De energie spatte ervan af.
 
Afgelopen jaar hebben we mogen genieten van een scala aan opdrachten en opdrachtgevers: 
 
 • Voor bouwbedrijf Van der Veekens: Containerwoningen van binnen en buiten zo vormgeven dat ze aantrekkelijk zijn en in te zetten voor wisselende huishoudens. 
 • Voor de gemeente Zaanstad: De fietsroute naar het SMC in kaart brengen en adviezen opstellen hoe leerlingen veiliger naar school kunnen. 
 • Voor Odion: Een leesondersteuning maken zodat een cliënt met spasme toch zelfstandig een fysiek boek kan lezen.
 • Voor de KNLTB: Een padeltraining in VR ontwerpen.
 • Voor de NS: Mobiele en duurzame kluizen ontwikkelen die ingezet kunnen worden bij grote festivals.
 • Voor Theateradvies BV: Een lichtbrug ontwerpen die geen hinder veroorzaakt bij het publiek zonder dat er aan lichtkwaliteit ingeboet wordt.
 • Voor drogist Beauty & Care: Een nieuwe winkelinrichting met strategische schapverdeling ontwerpen en een innovatief medicijnadviseursysteem ontwerpen waardoor klanten niet meer afhankelijk zijn van persoonlijke assistentie.
 • Voor ODNZKG (Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied): Door middel van gamification medewerkers ondersteunen bij de ontwikkeling van 21e-eeuwse vaardigheden
 • Voor garage Hauzendorfer: Een geluidsarme en moderne kantoorruimte ontwerpen.
 • Voor nagelstudio Lakwerk: Een app ontwerpen om digitaal de ontwerpen voor nagels, op de eigen nagels te bekijken.
 • Voor Solar Energy Works: Een natuurgebied inrichten met zonnepanelen zonder de biodiversiteit te bedreigen en zelfs te vergroten.
Ik ben trots om te zien wat er, na maanden werken, voor eindproducten opgeleverd worden, maar vooral ook trots op welke competenties de leerlingen ontwikkeld hebben. Meer dan eens geven leerlingen in de afsluitende portfoliogesprekken aan dat ze zo blij zijn dat ze dingen geleerd hebben die ze zeker in hun verdere leven gaan gebruiken. 
Soms zijn het kleine dingen, maar voor leerlingen enorme stappen. De telefoonangst is bij velen overwonnen, presenteren draaien ze hun hand niet meer voor om, overzicht scheppen in grote projecten, plannen behoort tot de basisvaardigheden en de kennismaking met de wereld buiten school is een mooie ervaring die mee kan in de rugzak voor het leven na het SMC.
 
Naast de inzet van leerlingen zijn ook de opdrachtgevers en experts onmisbaar binnen het Technasiumonderwijs. Hen wil ik daarom via deze weg bedanken voor het begeleiden van de teams, het openstellen van hun eigen bedrijf voor de leerlingen en de samenwerking. 
 
Natasja Beemsterboer
afdelingsleider havo 4 en 5
docent Onderzoek en Ontwerp

 « ga terug