Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

O&O Kick-off H4 en V4: Design for Recycling

19 september 2022

Een T-shirt van 2 euro, dan weet je dat er iets niet klopt

Dat kregen onze leerlingen uit de 4e klas te horen van Mitchel Bon, eigenaar van Wieland Textiles in Wormerveer.
Donderdag 15 september waren een deel van de vierdejaars O&O leerlingen daar in het kader van het keuzeproject ‘Design for recycling’. Wieland Textiles is koploper in Nederland in textielrecycling.

Kleding die in de kledingbakken wordt gegooid komt bijna altijd terecht bij Wieland in Wormerveer. Normaal gesproken gaat dat om 400.000 kilo kleding per week. Interessant weetje: door de huidige crisis is het aanbod uit de kledingbakken teruggevallen naar 40.000 kilo per week. Dit en nog veel meer interessante dingen kwamen de leerlingen te weten tijdens de excursie in de fabriek. We zagen kleding die vanuit de vrachtwagens gestort wordt en in de fabriekshal verder wordt gesorteerd. Uiteindelijk komen er dan balen kleding te staan klaar voor transport over de hele wereld. Zo kan je afgedankte broek zomaar op de markt in Mombassa te koop aangeboden worden.

Kleding die niet meer te dragen is wordt op soort textiel gesorteerd met de Fibersort. Een innovatieve machine, door Wieland ontwikkeld. De gesorteerde stoffen worden dan tot kleine deeltjes gescheurd, waarmee weer opnieuw garen kan worden gemaakt. Aan de leerlingen de opdracht om kleding te ontwerpen die makkelijk weer hergebruikt kan worden. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld stoffen uit 1 materiaal en beperkt gebruik van knopen, ritsen en andere moeilijk te verwijderen onderdelen. Zo werken ze een klein beetje mee aan een circulaire kledingindustrie!« ga terug