Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Politiek Den Haag blijft rustig onder het bezoek van 4 havo.

31 oktober 2019

Op maandag 28 oktober was het weer tijd voor de jaarlijkse excursie naar Den Haag in het kader van politieke geschiedenis, het ontstaan van de rechtsstaat en het nadenken over de waarden van onze huidige parlementaire democratie. Met steun vanuit Maatschappijleer toog de sectie GS naar de residentie om daar middels een stadswandeling en een programma van ProDemos de leerlingen van Havo 4 wegwijs te maken in zowel de geschiedenis van de stad als het politieke landschap vroeger en nu.

Ondanks een druppel hier en daar werd het een mooie dag. Tijdens de wandeling hebben de leerlingen o.a. gehoord welke politieke moorden er allemaal hebben plaatsgevonden in het (verre) verleden, gezien waar Mark Rutte zit als hij zijn stukken doorneemt en ook waar Willem Alexander en Maxima de balkonscene doen op Prinsjesdag. 

In het programma van ProDemos hebben ze ontdekt hoe eenvoudig het is om een probleem te laten bespreken door de Tweede Kamer, daar naartoe te gaan om een debat te volgen, of er zelf lid van te worden. Verder hebben ze een bezoek gebracht aan de plenaire zaal van de Tweede Kamer. De gidsen deden erg hun best om de leerlingen een en ander bij te brengen over het reilen en zeilen in de politiek van nu. Zo weten ze waar de termen links en rechts vandaan komen, wat een interruptiemicrofoon is en waarom de voorzitter van de Tweede Kamer niet in het kabinet zit. Al met al was het een geslaagde dag, waarbij de leerlingen hun best hebben gedaan om iets nieuws te leren en tegelijk informatie vergaarden voor hun PO. Volgend jaar gaan we zeker weer!

Jeroen Hoogervorst,
docent geschiedenis« ga terug