Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Toptalent Michel Tuinman: Muziek is geen wedstrijd!

15 juni 2021

‘Het leukste is samenspelen. Lol hebben omdat iets goed klinkt. Het gevoel hebben dat je het met elkaar doet, dat is gaaf. En het maakt niet uit op welk niveau, muziek is geen wedstrijd.’ Aan het woord is een gelukkig mens, trombonist Michel Tuinman. Hij heeft zijn havodiploma op zak en is toegelaten tot het conservatorium. Volgend jaar begin hij aan zijn bachelor jazz.

Michel kreeg in de tweede klas de status van toptalent op het SMC. Hij volgde toen het junior jazzcollege, een speciaal programma voor jongeren ter voorbereiding op het conservatorium. Trainen, trainen en nog eens trainen, want net als sporters moet hij dagelijks spelen op zijn instrument. Oneerbiedig noemen mensen het wel eens een schuiftrompet, maar het is natuurlijk een trombone, het paradepaardje van de kopersectie.

‘Ik denk dat mijn vader de hoofdschuldige is. Die is musicus en toen ik zes was stond ik al met een trompet in handen. Mijn vader leerde me spelen en al snel werd het een trombone.’ Michel is weg van het unieke geluid van dit instrument dat van warm naar scherp kan wisselen en dat alles door de schuif te bewegen. Op gehoor en gevoel. Als ik bezorgt vraag naar de buren laat hij de demper zien en horen waar hij mee repeteert. En de buren zijn trouwens heel makkelijk. 

Zijn status van toptalent heeft hem in zijn schoolcarrière onwijs geholpen. ‘Ik was geoorloofd absent als ik naar het conservatorium moest en kreeg waar nodig extra ondersteuning. Het gaat natuurlijk een stuk makkelijker als je voldoendes haalt, maar als je aantoont dat je, je best doet is er veel mogelijk.’ Michel speelde al die jaren in het Zaans Showorkest en het opleidingsorkest Ratatouille en werd probleemloos aangenomen bij het conservatorium.

‘Ik heb geen vastomlijnd plan, behalve plezier maken in de muziek. Het is qua werk misschien niet de meest zekere toekomst, maar als ik deze kans niet pak heb ik er straks spijt van en als het lukt kan ik overal spelen.’ Maar jazz? Michel lacht: ‘Dat komt ook een beetje door mijn vader, die muziek klinkt bij ons thuis. In het begin begreep ik het niet, maar als je het vaker beluister ga je steeds meer horen, het is geweldig. Maar ik hou van veel verschillende stijlen, ik heb altijd trek.’ 

Arjen van Ginkel« ga terug