Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Uitreiking van de Yad Vashem

04 oktober 2019

Op donderdag 3 oktober mochten de leerlingen van klas b1a bij een speciale gelegenheid zijn; de uitreiking van de Yad Vashem. Dit kwam omdat de overgrootouders van een leerling uit deze klas - Julian Koel- tijdens WOII een joods jongetje hebben helpen onderduiken. Dit jongetje is inmiddels een man op leeftijd en wilde de overgrootouders van Julian eren.

 

Voorafgaand aan de uitreiking kregen de leerlingen van klas b1a een inspirerende gastles van dhr Diepenbroek, hij is de voorlichter van de Israëlische ambassade. Hij wist op een zeer boeiende en verrassende manier te vertellen over hoe de Holocaust heeft kunnen ontstaan. Daarna heeft hij ook uitgelegd wat het Holocaust herdenkingscentrum Yad Vashem is en hoe waardevol het is als je naam daar terecht komt. Yad Vashem betekent 'teken en leven' en als je naam daar prijkt zal je nooit vergeten worden, je bent 'rechtvaardige onder de volkeren' .

De middag van de uitreiking was in de Zuidervermaning in Westzaan. Het werd door verschillende sprekers enorm gewaardeerd dat er leerlingen van het SMC bij waren. Het geeft hoop voor de toekomst! En helemaal bijzonder was het dat twee leerlingen, Pim Groeliken en Liene van Koningsveld, de oorkonde in het nederlands mochten voorlezen! Een zeer bijzondere gebeurtenis die ze waarschijnlijk nooit meer zullen vergeten.

Beatrice van der Lubbe,
Afdelingsleider klas 1« ga terug