Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Zwoegen en zweten tijdens eerste ronde Wiskunde Olympiade 2020

11 februari 2020

Op woensdag 29 januari meldden zich om half drie 's middags 150 ijverige leerlingen die mee gingen doen aan de eerste ronde van de Nederlandse Wiskunde Olympiade. De wiskunde olympiade is een jaarlijkse wedstrijd die in Nederland sinds 1962 wordt gehouden. Na een eerste en een tweede ronde worden in de landelijke finale de leerlingen geselecteerd die de Nederlandse trainingsgroep vormen voor de Internationale Wiskunde Olympiade. In 2015 nam een leerling van onze school, Mike Daas, hieraan deel. Tijdens de eerste ronde moesten de leerlingen 8 multiple choice vragen en 4 open vragen beantwoorden. Hier hadden ze 2 uur de tijd voor.

Eén van de vragen van dit jaar ging over de drie neefjes uit Duckstad:
 
Kwik, Kwek en Kwak liegen elk precies twee opeenvolgende dagen van de week en spreken de andere vijf dagen de waarheid. Geen twee van hen liegen op dezelfde dag. Oom Donald wil weten wie van zijn neefjes de snoeppot leeg gegeten heeft. De neefjes zelf weten dondersgoed wie van de drie dat gedaan heeft. Op zondag zegt Kwik dat Kwek het was. Op maandag zegt Kwik dat het Kwek toch niet was, terwijl Kwak beweert dat Kwik in elk geval onschuldig is. Op dinsdag echter, zegt Kwak dat Kwik het toch gedaan heeft.
Wie heeft de snoeppot leeggegeten ?
A) Kwik
B) Kwek
C) Kwak
D) Kwik of Kwek, maar wie van de twee weet je niet zeker
E) Kwek of Kwak, maar wie van de twee weet je niet zeker
 
Na twee uur zwoegen op dergelijke puzzels togen de leerlingen naar buiten. Antwoorden werden vergeleken of aan wiskundeleraren gevraagd, die stamelend op zoek gingen naar de nooduitgang. Na een weekje rekenen werden de landelijke scores bekend. Op het SMC hebben de volgende leerlingen voldoende punten behaald om door te mogen naar de tweede ronde die op 13 maart in (onder andere) Amsterdam wordt gehouden:
 
Shanna Ben-Hur (v3)   16 pt
Yanick Loonen  (h4)   17 pt
Sam Siderius    (v4)   22 pt
Joeri Knap      (v5)   22 pt
Melvin Room    (v5)   23 pt
Mijsje Fee Lichtenbelt  (v4)   25 pt
Tibbe Schreurs          (v5)   25 pt
Thijs Berkhout          (v5)   34 pt
 
Hulde aan deze succesvolle deelnemers.
 
Kees van Schenk Brill, wedstrijdleider
PS: het antwoord was natuurlijk Kwak


« ga terug