Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Een dagje meekijken in politiek Den Haag

02 november 2022

Is democratie ook de bus die je vervoert netjes achterlaten? Nee, dat heeft met normen en waarden te maken en wat dat betreft zat het bij onze bus wel goed; geen vuiltje op de grond. De leerlingen uit 4 havo, met geschiedenis in hun profiel, gingen naar Den Haag, de machinekamer van de democratie. Zien, voelen en horen hoe het er in een parlementaire democratie aan toe gaat.

De gekozen volksvertegenwoordigers lieten zich op deze dag niet zien. Ze waren druk met andere werkzaamheden, zodat de grote zaal waar de partijen, de voorzitter en de ministers met elkaar vergaderen, leeg was. Je zag wel de vertrouwde blauwe fauteuils en de rondleider vertelde hoe het er hier aan toegaat. 

Door allerlei afsplitsingen zit er een recordaantal van 18 partijen en 2 individuele parlementariërs in de Tweede Kamer. Het vorige record dateert van 1918, maar dat hield de leerlingen niet zo bezig. Ze wilden graag bekende politici zien en dat zijn vaak de meest spraakmakende, maar die waren alleen op twitter zichtbaar.

Via allerlei spelsituaties werd duidelijk dat het maken van een wet en het aanpakken van problemen behoorlijk ingewikkeld kan zijn. Je moet rekening houden met bestaande regels en wetten en met allerlei partijen en belangen. Leerlingen moesten afwegingen maken. Wat vind je nu eigenlijk belangrijk? Wat zijn de gevolgen van jouw standpunt. 

Tussen het bezoek aan het tijdelijke Tweede Kamergebouw, het Binnenhof wordt de komende jaren verbouwd, en het middagonderdeel haalden we een frisse neus op het Lange Voorhout. De prachtige straat waar bladeren van de statige bomen voor een goudgeel tapijt zorgden. Hier vind je de Eerste Kamer en even verderop de Hoge Raad. Om de hoek zat een filiaal van een hamburgerketen en lokte de binnenstad met eten in allerlei soorten en smaken. Lichaam en geest moeten beiden worden gevoed. 

Arjen van Ginkel

 


« ga terug