Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Wiskunde Olympiade zet SMC aan ’t rekenen

16 februari 2021

Op donderdag 4 februari werd in heel Nederland de Wiskunde Olympiade georganiseerd. Voor het eerst in haar 60-jarige bestaan gebeurde dit grotendeels online. Ook op het St. Michaël College was dit het geval.

De leerlingen in 5 havo mochten de wedstrijd op school maken, maar de andere leerlingen deden dit vanuit huis onder toezicht van een surveillant via Zoom.
Normaal gesproken doen er bij ons op school zo'n 150 leerlingen mee aan deze wedstrijd, maar door de gewijzigde opzet kregen alleen leerlingen met wiskunde D en leerlingen die door hun wiskunde-docent speciaal waren opgegeven toegang tot deelname. Dit bracht het totaal aantal deelnemers toch nog op een respectabele 60.

Gedurende twee uur mochten de leerlingen stoeien met allerlei lastige raadsels, die soms, als je de truc ziet, met bijzonder eenvoudige wiskunde zijn op te lossen, maar anders de kandidaten vooral hoofdbrekens bezorgen.
Als voorbeeld was er bijvoorbeeld deze opdracht:

De volgende leerlingen hebben zich met hun score geplaatst voor de 2e ronde die op 12 maart wordt gehouden, afhankelijk van de dan geldende regelgeving op school of wederom online:
Sam Siderius (v5), Joeri Knap (v5), Ruben Kaandorp (v5), Simon Gerritsen (v5), Mitchell Dekker (v5), Thijs Hackmann (v4), Brett Wals (v4), Mees Nijman (v4), Vigo Pafort (v4), Jesse de Witte (v4) en Machiel van Loon (h4).
Deze leerlingen hebben allemaal een oorkonde en een kleine attentie ontvangen voor deze bijzondere prestatie.

Kees van Schenk Brill
wedstrijdleider wiskundewedstrijden

ps: het antwoord op de vraag is B) 2« ga terug