Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Berlijn

Herzlich Willkommen in Berlin!!

Berlijn, hoofdstad en tevens de grootste stad van Duitsland, is gelegen in het noordoosten van het land en door rivieren en waterwegen verbonden met de Oostzee (grootste rivier in Berlijn: die Spree). Wist je bijvoorbeeld dat Berlijn meer water en bruggen heeft dan Venetië?

Deze wereldstad voor cultuur & politiek, architectuur, media, sport en wetenschap hoort met 4 miljoen inwoners bij een van de meest bezochte steden van Europa. De laatste jaren groeit de hoeveelheid toeristen die naar Berlijn reizen in verhouding tot andere Europese hoofdsteden het snelst. In 1979 verkreeg de stad door de wereldvredesraad de eretitel ´Stadt des Friedens´ en in 2005 door de UNESCO de titel ´Stadt des Designs´. De belangrijkste straat van oudsher is Unter den Linden waaraan tal van historisch belangwekkende gebouwen liggen en die tot aan de Duitse hereniging in 1989 op DDR-grondgebied lag.

Met het vliegtuig vertrekken we vanuit Schiphol naar deze prachtstad en zijn met een klein uurtje in Berlijn. Tijdens de reis staan de volgende excursies (na beschikbaarheid) op het programma: We gaan bv naar de ‘Gedenkstätte Berliner Mauer’. Dit 1,4 km lange Open Lucht Museum laat de bezoekers op een aanschouwelijke manier zien hoe het was om in het Berlijn van de vorige eeuw te leven toen mensen, vrienden en gezinnen door de Berlijnse Muur gescheiden werden en wat dit betekende voor hun alledaagse leven dat wij als zo vanzelfsprekend ervaren. Aan het einde van deze indrukwekkende wandeltocht door de tijd gaan we ons vertoeven in de ‘Mauerpark’ in het Berlijnse stadsdeel Prenzlauer Berg. Elke zondag wordt hier een roerige markt georganiseerd waar van alles te kijken en te kopen valt terwijl talloze straatkunstenaars hun kunst, zang en dans aan de voorbijgangers en toeschouwers presenteren.

Uiteraard doen wij traditiegetrouw een bezoek aan de Reichstag (het regeringsgebouw), de Brandenburger Tor en het Holocaust Mahnmal in het centrum van Berlijn. ‘Jullie doen een Stadtralley waarbij je zelfstandig met de metro de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Berlijn opzoekt, te denken aan de wereldberoemde Alexanderplatz en de imposante Fernsehturm, Checkpoint Charlie, de Französischer Dom en de Deutscher Dom, het Konzerthaus, de Zoologischer Garten en het ook zo beroemde KaDeWe. Van echte Italiaanse ijs- en café-cultuur en
tevens het lekkerste ijs van heel Berlijn genieten we aansluitend in het ijscafé CAFFE' E GELATO nabij de op zich al bezienswaardige Potsdamer Platz. Mits je op tijd bent, is er nog de gelegenheid om in het bezoekersvriendelijke winkelcentrum Arkaden alle winkels in en uit te gaan of van alle lekkere etenswaren op de onderste verdieping te gaan proeven.

Wij bezichtigen het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen, een aangrijpende maar niet minder belangrijke ervaring. ’s Middags heb je tijd om in het kader van jouw PO de stad zelfstandig te bereizen. Afspreken doen we weer bij Tadim Döner, de lekkerste en meest bekende Döner-zaak van heel Berlijn, gelegen in de kunstenaarswijk ‘Kreuzberg’, bekend vanwege het uitgaansleven en de politiek linksgeoriënteerde bevolking. Zelfs de Duitse bondskanselier Angela Merkel kwam hier al haar broodje Döner halen.

Een super toffe ervaring – berichten onze leerlingen – is het om over het stilgelegde vliegveld (!) van de voormalige luchthaven Tempelhof te skelteren na een indrukwekkende bezichtiging van dit imposante gebouw dat vroeger eens het grootste gebouw ter wereld was. Het gebouw beschikt zelfs over eigen schuilkelders uit de tweede wereldoorlog, maar ook over een eigen basketbalveld en een bowlingbaan voor de daar gestationeerde VS-soldaten ten tijde van de Koude Oorlog. Bijzonder mooi om te zien is de voormalige ontvangsthal voor passagiers, die ook als coulisse diende in menig film en muziekvideo.

Verder op het programma staan een bezoek aan één ter keuze staande musea. In eerdere jaren waren dat het DDR-Museum, het Technikmuseum, het Naturkundemuseum, het museum voor hedendaagse en moderne kunst Hamburger Bahnhof, het Berlin-Wall-Museum en het Spy-Museum en een Street Art Safari. Ook zijn een bezoek aan het Olympisch Stadion, De Berliner Unterwelten (een trip naar de ondergrondse bunkers en schuilkelders) of The Story of Berlin denkbaar. Woensdagavond gaan we samen overheerlijk uiteten in het beste Schnitzelrestaurant van Berlijn: Restaurant Matzbach. De bijnaam die door leerlingen en docenten aan dit restaurant verleend werd, is niet
voor niets het “Schnitzel-Paradies”. Het restaurant is gelegen op de Bergman Kiez. Tijdens een korte wandeling door de wijk langs gezellige cafés zal je getuige worden hoe mooi en prachtig deze woonwijk in Berlijn weer opgebouwd is.
 
Vanzelfsprekend zal je tijdens deze actieve en inspirerende 4-daagse TOP-reis voldoende vrije tijd hebben om de stad zelf te verkennen, om te genieten van al het lekkere eten en om te shoppen. Uiteraard moet je in Berlijn van de echte Berliner Currywurst geproefd hebben en het grootste warenhuis van Europa hebben bewandeld en gezien, de KaDeWe (Kaufhaus des Westens).

’s Avonds verblijven jullie in gastgezinnen waar jullie kennis maken met de Duitse gastvrijheid, taal en cultuur.

Voor meer informatie kun je hier terecht:


Wij – de begeleiders – kijken uit naar een plezierige, gezellige en leerzame reis.

 

 

Voor meer informatie nodigen wij ouders en leerlingen uit om naar het ouderportaal of het leerlingenportaal te gaan.