Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Klas v1x1 verdiept zich in de wonderlijke, wiskundige kunst van M.C. Escher

10 maart 2023

Op donderdag 9 maart vertrokken we met de bus met klas v1x1 richting Den Haag om een wiskunde-speurtocht te doen en een bezoek te brengen aan "Escher in Het Paleis". Met ruim honderdvijftig prenten zijn daar de bekendste werken uit het oeuvre van M. C. Escher (1898-1972) te zien.

Tijdens de wiskunde-speurtocht - die droog begon, maar eindigde in de natte sneeuw - moesten de leerlingen op verschillende plekken in Den Haag wiskundige raadsels oplossen. Ze hadden daarbij informatie nodig die te vinden is op standbeelden en gebouwen in de stad. Door alle puzzels goed op te lossen, konden de leerlingen de code van een slot ontcijferen en het kistje openen. Gelukkig zat er geen 'mol' in de klas en lukten het alle groepjes de code te kraken.

Na de speurtocht konden we opwarmen in het Escher-museum. In de wiskundelessen hebben we gekeken naar verschillende soorten van symmetrie. In de werken van Escher is dit een belangrijk onderdeel. In drie groepen gingen de leerlingen de verschillende zalen van het museum door.

Twee verdiepingen hangen vol met het werk van Escher. Zijn beroemde zelfportretten, 'onmogelijke' eeuwigdurende bewegingen en vlakvullingen zijn hier te bewonderen. Op de bovenste verdieping van het museum konden de leerlingen zelf diverse vormen van gezichtsbedrog testen en ervaren.

Het was een geslaagde en gezellige excursie. In de volgende wiskundelessen gaan we verder met het ontwerpen van vlakvullingen. In de lessen Art & Design gaan de leerlingen dit op canvas verder uitwerken.

Eva Willemse, Wouter Ludden en Kees Vleeming
begeleiders van de excursie

 « ga terug