Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Terrarium werkgroep zoekt paaseieren in Spanje

17 mei 2024

Aahhhh! Wat een fantastische reis weer! De Terrarium werkgroep is net terug van wederom een geslaagde buitenland excursie. Dit jaar waren we paaseieren zoeken in het zuiden van Spanje. Naast mijzelf en oud-leerlingen Tieme Braat en Chiel Stender bestond de groep uit Tijmen Kirkels (H4), Mette Koopman (H4), Zeb Sleijfer (V4), Robin Vecht (V4), Willem Molenaar (V3) en Jari Vijlbrief (H3).

In de bergen van de regio Murcia hebben we prachtige vuursalamanders (Salamandra salamandra) en zeldzame Betische vroedmeesterpadden (Alytes dickhilleni) gezien. In het laagland van Murcia stonden we oog-in-oog met één van de grootste hagedissen van Europa: de vale parelhagedis (Timon nevadensis). Ook kwamen we daar de Mediterrane kameleon (Chamaeleo chamaeleon) en de contrastrijk getekende trapslang (Zamenis scalaris) tegen. 
Hoger in de bergen in de regio Valencia hebben we groengestipte kikkers (Pelodytes punctatus) en vroedmeesterpadden (Alytes obstetricans) met veel moeite uiteindelijk kunnen vinden. Die laatste soort was voor Tijmen van belang want die heeft voor zijn PWS de voortplantingswateren van deze soort in kaart gebracht. Ook Mette heeft de reis voor haar PWS gebruikt en heeft alle soorten amfibieën die zowel in Nederland als Spanje voorkomen gefilmd van alle hoeken om daar natuurgetrouwe 3D-modellen van te maken. 

Het weer viel wel wat tegen, de gehele reis blies er een ijzige wind vanuit het zuiden en de laatste twee dagen is de temperatuur niet boven de 10 graden uitgekomen. Maar ondanks deze barre omstandigheden hebben we weer een hele lijst aan bijzondere dieren gezien, zeer veel beleefd en geleerd en bovenal zeer veel lol gehad. En deze lage temperaturen hadden als mooie bijkomstigheid dat onze paashaas niet is gesmolten!

Bobby Bok

« ga terug