Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

SMC-HvA-debatmiddag

februari 2017

 

Samenwerking debatteam SMC en studenten HvA lerarenopleiding Nederlands groot succes!

Het was een bijzondere ervaring voor het leerlingdebatteam van het SMC; oefenen in een echte wedstrijdsituatie tegen derde- en vierdejaars studenten van de lerarenopleiding Nederlands van de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens een leuke en leerzame middag werd door beide teams fel gestreden om zoveel mogelijk debatrondes te winnen. Het resultaat: een nuttige praktijkervaring en mooie cijfers!

De samenwerking tussen SMC en HvA kwam tot stand via oud SMC-docent Irene Mols, die tegenwoordig lesgeeft aan de leraren Nederlands in opleiding. Voor onze SMC-leerlingen was dit een nuttige en leuke oefenronde in de voorbereidingen op de provinciale voorrondes op 2 maart van ‘Op weg naar het Lagerhuis’ (debatcompetitie tussen v.o.-scholen in Noord-Holland). Voor de HvA-studenten was het debat tegen onze leerlingen het eindstation van de module ‘Mondelinge Interactie’, een vak dat voor een groot deel van de studenten de eerste kennismaking was met debatteren. Slechts zeven weken hadden de leraren in spé de tijd om zich te verdiepen in de beginselen van de argumentatietheorie en het onder de knie krijgen van retorische beginselen en debatvormen, terwijl ons team al veel meer theoretische bagage en praktijkervaring heeft.

Aan het begin van de middag hing de spanning nog in het lokaal. Voor de HvA’ers was er natuurlijk de druk om te presteren op hun tentamen en onze leerlingen voelden zich wat overdressed in hun nette kloffie (‘is het niet té?’). Bovendien waren die studenten toch wel ‘oud’! Toen de deelnemers zich aan elkaar hadden gepresenteerd in aantrekkelijke pitches van een minuut was het ijs gebroken en barstte de strijd los. De teams waren aan elkaar gewaagd en de sfeer was goed! Er werd goed gedebatteerd en ook veel gelachen. De leraren in opleiding hadden duidelijk veel aandacht besteed aan de voorbereiding van de argumenten en de toon was lekker fel. Aan de kant van het SMC viel ook de goede inhoudelijke voorbereiding en ook de goede samenwerking op. De jury had na iedere debatronde een behoorlijke kluif aan het aanwijzen van een winnaar. Toen de strijd voorbij was wensten de HvA-studenten hun tegenstanders veel succes bij het echte werk en spraken de debaters van het SMC hun hoop uit dat alle studenten hun welverdiende voldoende zouden krijgen. Hoe sportief! Een samenwerking als deze is volgend schooljaar zeker voor herhaling vatbaar!

’s Middags, toen de SMC’ers het debat uitgebreid analyseerden onder het genot van een drankje, bleek nogmaals het nut van het oefenen in een debat tegen onbekenden. Bovendien wakkerde de ervaring van de wedstrijdsituatie het enthousiasme nog maar weer eens aan. Op 2 maart moet de intensieve voorbereiding van een aantal maanden vruchten afwerpen als het St. Michaël College voor de derde keer met een debatteam deel neemt aan ‘Op weg naar het Lagerhuis’.

Debatcoaches:
-Alexander Auerbach en Lisa van Tongeren
-Verdere ondersteuning door: Thomas van Lier, Evi de Rover, Tim Arbeid

« ga terug