Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Geschiedenis

De basisschool is straks ook jouw geschiedenis. Die periode behoort dan tot het verleden. In feite heeft iedereen een eigen geschiedenis en die is natuurlijk belangrijk.

Wie en wat je bent is mede bepaald door alles wat je hebt geleerd en meegemaakt. Waar ben je geboren, waar heb je gewoond en op welke basisschool heb je gezeten.

Bij ons vak pakken we het groots aan. We volgen de ontwikkeling van de mens over de wereld en kijken daarbij niet op een paar eeuwen. We beginnen in de prehistorie en reizen dan een paar duizend jaar door de tijd naar de Egyptenaren. Vervolgens stappen we over naar de Grieken en de Romeinen en eindigen in de Middeleeuwen. Dat doen we aan de hand van een lesboek en opdrachten waarbij we gebruik maken van bronnen zoals getuigenverslagen, foto’s of vondsten in een museum. De ene keer vinden we die op internet, de andere keer gaan we naar het museum.

Niet alleen mensen hebben een historie. Je hebt de Zaanse geschiedenis, de geschiedenis van Nederland en de wereldgeschiedenis.

In de vwo-stroom gaan we dieper op de stof in dan op de havo/vwo-stroom. Op vwoXtra krijg je naast de lessen geschiedenis nog een extra uur waarin je onderzoek gaat doen.

We gebruiken natuurlijk jaartallen, maar veel interessanter is het om er achter te komen waarom iets gebeurt.

Anders gezegd: waarom bouwden Egyptenaren piramides en wat deden de Romeinen om hun huizen warm te houden? Je zult zien dat onze wereld en cultuur veel overgenomen heeft uit het verleden. Logisch eigenlijk, want zonder geschiedenis ben je niks.

In klas 1 behandelen we een groot aantal onderwerpen, waaronder de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. In Leiden staat een heel mooi museum, genaamd het Rijksmuseum van Oudheden. Daar ligt een grote verzameling kunst van de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. In het voorjaar van klas 1 gaan we een dag naar dat museum om daar die prachtige oude voorwerpen, kunst, standbeelden, sieraden en mummies te bekijken! Dat is ieder jaar heel erg leuk en ook nog eens leerzaam! Wat wil je nog meer? Zie hieronder een paar foto's van onze leerlingen op excursie naar het museum.