Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Berlin fascineert … Berlin inspireert … Berlin relativeert … Berlin motiveert … Berlin zet de maatstaven…

13 mei 2019

Berlijn 2019 is een geweldige reis geweest voor alle leerlingen en begeleiders. Het programma bevatte onderdelen uit het tijdperk van WO II, de tweedeling van West- en Oost-Duitsland en het heden (drie blokken). Daarnaast hebben leerlingen indrukken kunnen opdoen aangaande kunst en cultuur, architectuur, mode, muziek … en nog zo veel meer.

Met het vliegtuig zit je er gelukkig zo. Het bezoek aan het voormalig vliegveld Tempelhof inclusief een uitgebreide rondleiding heeft ons veel interessante indrukken opgeleverd en ons aan het denken gezet over de geschiedenis, het heden en de toekomst, over ideeën, plannen, kansen en problemen. Na een korte pauze konden leerlingen en docenten hun gedachten verzetten tijdens het skelteren over het voormalig vliegveld, genoemd Tempelhofer Feld, dat nu met name gebruikt wordt voor recreatief gebruik, en daarom en unieke sportieve ervaring was. Verder bezochten we het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen, de Gedenkstätte Berliner Mauer en de expositie “Das Leben in der DDR” in de Kulturbrauerei in de mooie en levendige wijk Prenzlauer Berg. We hebben gefietst door Oost-Berlijn, gebben geklommen (bouldern), 3D-Blacklight-Minigolf gespeeld, een bootstocht gemaakt op de rivier de Spree, bij TADIM, de beste Döner van heel Berlijn gegeten en een Street Art Safari gedaan in de multiculturele wijk Berlijn Kreuzberg. We gingen naar het Naturkundemusem en het Spy-Museum, hebben Schnitzel gegeten op de Bergmann-Kiez en een Street Food Market bezocht. Uiteraard hebben we tijdens de Berlin-City-Highlight-Stadtralley ook alle TOP-10 bezienswaardigheden in Berlin Mitte gezien waaronder bv. de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, de Gedächtniskirche op de Kurfürstendam en de KaDeWe (Kaufhaus Des Westens).

Naast al het leuke en spannende dat Berlijn ons geboden heeft, was het vooral de groep leerlingen die de reis tot zo een fantastische belevenis gemaakt heeft. Onze leerlingen waren heel erg lief en attent, op tijd en hebben zich voorbeeldig gedragen bij de gastgezinnen.

Namens de begeleiding, herzlichen Dank!!

Andreas Lindner



« ga terug