Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Een dagje onderwijs in Antwerpen

28 november 2019

Het is een standaardprocedure voor leraren. Bij aankomst even door de bus lopen om te zien of het gelukt is om alle vuilnis in de afvalzakjes te krijgen, dat wil soms wel eens moeilijk zijn. Het zag er dinsdagavond prima uit en als dat een graadmeter is voor het succes van de excursie dan heeft 4 havo het goed gehad in Antwerpen.

’s Ochtends om zeven uur werd er ingestapt voor een reis naar de Vlaamse havenstad. Gelegen aan de Schelde en de thuisbasis van Europa’s oudste drukpersen. Het drukkerijmuseum Plantin Moretus toont de wereld van de letters en wat je daar allemaal voor prachtige dingen mee kan doen. Van het proces van het drukken tot het inbinden van de katernen en het versieren van de bladzijden. De drukkerij is van 1600 een stuk jonger dan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal waar ze van 1352 tot 1521 aan gebouwd hebben.  

De leerlingen hielden presentaties voor het vak levensbeschouwing en stonden in de kerk te vertellen over Maria, Mozes, de kruisiging van Christus en andere onderwerpen waar veel leerlingen zich voor het eerst echt in verdiepten. Kennis maken met zaken waar je doorgaans niet mee in aanraking komt dat deden de leerlingen ook in het Museum van Schone Kunsten. Daar werden ze geconfronteerd met moderne kunst of ‘vraagtekenkunst’. Wat is de bedoeling? Wat stelt het voor? Waarom maakt iemand iets dergelijks en wat vind ik er van? Ja, lastige vragen, maar  het is de kunst van het vragen stellen dat je bij zo’n bezoek onbewust leert. 

Tot slot waren we in het Fotomuseum waar we keken naar beelden van fotograaf Stephan Vanfleteren. In zwart-wit kregen we een overzicht van zijn portretten van mensen uit de hele wereld en momenten in kroegen, op straat en steden. Een seconde uit het leven van alle dag. Je hoopt dat leerlingen zien hoe bijzonder en hoe mooi die foto’s zijn, maar het goed was voor onze groep onderdeel nummer vier. De stad lonkte en daarna de pizzeria waar ze het elk jaar presteren om in drie kwartier 120 leerlingen van een pizza en een drankje voorzien. Goed voor tevreden busreizigers op weg naar Nederland.    

Arjen van Ginkel



« ga terug