Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Leerlingen v4 in de raadzaal

27 februari 2020

Op 25 februari mochten leerlingen van VWO 4 plaatsnemen in de stoelen van de raadzaal. Het doel van deze vrijwillige excursie was om jongeren te laten zien hoe dicht de gemeente bij de burger staat. De ochtendgroep bestond uit 14 leerlingen en dat gaf ons de mogelijkheid om allemaal op de binnenste ring plaats te nemen. Na een introductie over de gemeente en de gemeenteraad deden we het rollenspel.

Er waren verschillende rollen. Een van de leerlingen was de wethouder en de rest waren gemeenteraadsleden. Er waren vier partijen; Liberaal Blauw, RozenRood, Levend Wit en De Groenen. Er werd gediscussieerd over een zogenaamd voorstel om een festival voor jongeren te organiseren nadat er een handtekeningenactie was opgezet. In de standpunten kwamen verschillende dingen per partij naar voren. Met dingen als geld, milieu, cultuur en veiligheid moest in het eindplan rekening worden gehouden. Ook was het belangrijk om telkens via de voorzitter te spreken en achternamen te gebruiken als je iemand iets vroeg.

Nadat elke partij de standpunten duidelijk had gemaakt was er een korte pauze en moesten we lobbyen. Het doel was om alle standpunten te combineren op een manier dat alle belangen behartigd werden. Wat betreft de hoeveelheid geld dat de gemeente in dit festival ging investeren moesten alle partijen schikken, maar voor de rest leek de oplossing ons vrij simpel. Voor deze aanpak en ons goede overleg kregen we zelfs complimenten van de raadsleden die er waren.

Diezelfde raadsleden mochten we vervolgens de hemd van het lijf vragen. Het was erg interessant om hun verhalen te horen. Kortom, een hele leuke en interessante ervaring.

Esmee Oosthuizen, v4



« ga terug