Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Leerlingen van V1X1 hebben kunnen proeven aan de Nederlandse ganzenproblematiek…

12 mei 2022

Dit schooljaar kon V1X1 gelukkig weer een hele dag aan de slag met het thema ‘Ganzenproblematiek in Nederland’. Het ochtendprogramma bestond uit nadenken en debatteren over wat de impact is van de gans op het Nederlandse landschap. Voor de één is de vogel een prachtig dier waar je heerlijk naar kunt kijken tijdens een stukje fietsen door de polder. Voor de ander is het een doorn in het oog omdat het dier grasland en oogsten vernield. Hoe kunnen we dit dier de ruimte geven die het verdiend en tegelijk voorkomen dat veel partijen schade oplopen? Daar hebben de leerlingen fanatiek over nagedacht en gesproken.

Veel activiteiten hebben geen doorgang kunnen vinden door die vervelende coronapandemie. Zo ook de ‘Ganzendag’ met V1X. In 2019 was het voor het laatst dat Ellen Mookhoek op visite kwam om haar kennis en kunde met de leerlingen te delen op het gebied van de gans.

Ellen is jager/verzamelaar met een knipoog. Ze groeide op tussen velden en boomgaarden. Op haar 17e vertrok ze naar de stad. Na een studie geschiedenis en een carrière op kantoor, keerde ze terug tot haar oude liefde: de natuur. Al jagend op zwammen en kruiden kreeg ze zin om zelf vlees te oogsten. Jagen is een avontuur, met je kop in de regen, de wind en de zon. Op zoek naar buit, word je geleidelijk onderdeel van de natuur. Niet alleen “buiten”, op het land, maar ook aan de rand van de stad: want de rafelranden van de stad zijn prachtige ruige stukjes Nederland.bron

Dit schooljaar kon V1X1 gelukkig wel weer een hele dag aan de slag met het thema ‘Ganzenproblematiek in Nederland’. 
Na het ochtenddeel kwam Ellen de school binnen. Haar beleving van het middagdeel was als volgt:

Villen, uitbenen en even de organen bestuderen. Hoe werkt zo’n ganzenmaag eigenlijk? Is dit meneer of mevrouw gans? Even lachen over ganzenballen en door! Opruimen, poetsen, lokaal luchten en koken en bakken.

Lekker die ganzenborsten bakken met verse laurier en komijnzaadjes, citroen en sinaasappelzest. Een ganzeneitje koken, of eet je liever een gebakken ei?
Wel delen, ze zijn mega groot man!
Het was een top middag! 21 kids en hun biologiedocent laten genieten van wilde gans en ganzeneieren. Om van te leren, en van te genieten, samen koken en proeven is gewoon ultiem gezellig.

Het was dus weer een geweldige dag waarin de leerlingen op een hele andere manier, met al hun zintuigen, een kijkje hebben kunnen nemen in de natuur.

Dat een dag als deze de leerlingen goed aan het denken zet, blijkt wel uit een mailtje dat ik een aantal weken later kreeg van één van de leerlingen.

"Beste meneer Helfensteijn.

Dit is een leuk artikeltje dat ik vond over het ganzenprobleem. Misschien is dit namelijk de oplossing!? 
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/290094/waarom-het-terugdringen-van-stikstof-de-oplossing-kan-zijn-voor-ganzenoverlast
"

Daar word je toch blij van!

Roeland Helfensteijn
docent biologie

 



« ga terug