Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Op Weg Naar Het Lagerhuis!

06 maart 2023

Debatteam SMC wint goud bij Noord-Hollandse voorronde Op Weg Naar Het Lagerhuis!

Op 23 februari 2023 sloeg er weer een SMC-debatteam toe en kregen de prijswinnende SMC-debatteams van 2017, 2018, 2019 en 2022 waardige opvolgers… Weer wist het SMC in de prijzen te vallen bij de Noord-Hollandronde Op Weg Naar Het Lagerhuis, de grootste debatcompetitie voor scholieren in Nederland. Het SMC-debatteam (zie de namen van teamleden bij de foto hieronder) haalde, ondanks geduchte tegenstand van enkele debatteams van scholen met een lange debattraditie, de winst in elke pouleronde binnen.

Vervolgens vond de finale plaats waarin beide deelnemende teams zeer aan elkaar gewaagd bleken. Toch bleek het SMC-team retorisch net wat sterker en daarmee was het een feit… Het SMC-debatteam mocht naar huis met de gouden beker en mag door naar de landelijke finales op 23 maart. 


Debatteam v.l.n.r.:
Boven: Wesley Feeke, Emiel Zanting, Caithlin van Leyden, Sem Kout, Tijnje Lichtenbelt, Julian Marsman, Lorelai Richardson, Jordan Philips, Jetske Hollander (coach)
Onder: Sofia Grotegoed, Milana Sopjes, Jonna van Koningsveld, Mirthe Postma

 

De afgelopen maanden hebben onze debattoppers hard gewerkt en getraind. Dat was meestal natuurlijk ook heel leuk: spelenderwijs werd geoefend met debatteren, presenteren, redeneren, eloquent spreken en het toepassen van allerlei debattrucs.  Maar soms was het ook taai. Naast wat ‘luchtigere’ stellingen als ‘Moderne seksuele voorlichting in het onderwijs is essentieel voor de ontwikkeling van jongeren’, moesten de SMC’ers zich ook inhoudelijk vastbijten in moeilijke dossiers rondom stellingen als ‘Verdere Europese integratie in de EU is noodzakelijk’, ‘De woke-beweging is een verrijking voor Nederland’ en ‘Huizenbouw onder zeeniveau moet worden verboden.’ Daarnaast konden de Lagerhuisdebaters ook  nog deelnemen aan een aparte speechwedstrijd: de V-Redebattle. Sem en Caithlin besloten daaraan deel te nemen en hun prachtige bijdragen vind je in de links hieronder. Helaas vielen deze redes niet in de prijzen, maar de belangrijkste prijs won het hele team samen wel:¨dankzij de maanden van training kon het debatteam goed beslagen ten ijs komen door te winnen in alle (!) debatrondes!

Maar veel belangrijker dan winnen is: plezier! Plezier is wat voorop stond (en moet staan), zowel in de SMC-debatteamtrainingen de afgelopen maanden, als tijdens de debatten tegen de andere scholen. In de woorden van Alexander Auerbach, al heel wat jaren Lagerhuiscoach, die i.v.m. corona de wedstrijddag noodgedwongen thuis achter de laptop via Facetime moest volgen: ‘Het is elk jaar weer zo dankbaar en fijn om met zo’n leuke en mooie club leerlingen samen te mogen werken en dit avontuur te mogen beleven! En winst is dan vooral de kers op een al heel grote taart. Doodzonde dat ik er niet bij kon zijn in Haarlem… Maar einde middag was ik 24 uur klachtenvrij en kon ik snel naar Haarlem rijden om mijn debatkampioenen in de buitenlucht nog even live toe te spreken en een welverdiende overwinningsroos te bezorgen. Wij zijn supertrots op onze kampioenen.’ 

Dus @onzedebattoppers: dankjewel voor al het plezier, voor jullie inzet en enthousiasme, en voor het prachtige resultaat dat jullie hebben neergezet. We zijn ongelooflijk trots op jullie!
Jullie blije en trotse coaches,
Alexander Auerbach & Jetske Hollander

Links naar de V-Redes van Caithlin en Sem:
https://youtu.be/eMj9iU6TWKw
https://youtu.be/l8JsMFyqW3s


Het team bij de aanvang van een debat in de Statenzaal van het provinciehuis Noord-Holland. 


Trotse coach Alexander Auerbach met de welverdiende beker!



« ga terug