Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Terrarium groep groet Griekenland

09 juni 2022

Na twee jaar geen buitenlandse excursies met de terrarium werkgroep was het hoog tijd voor een nieuwe reis. In die twee jaar is er veel veranderd en wat de laatste reis de jonge garde was, waren nu de ervaren leden. Dit jaar ging ik op stap samen met Bas Kuipers (V6), Jesse Looren de Jong (V5), Finn Castricum (V5), Mette Koopman (V3), Sven Landstra (V2) en Willem Molenaar (V2).

Wederom hadden we als bestemming Griekenland omdat het land eenvoudig te bereizen is, de prijzen laag liggen en de biodiversiteit torenhoog.

Deze keer was onze bestemming echter niet het zuiden maar het noordoostelijkste uithoekje van het land. In de regio Thracië aan de grens met Turkije verbleven we in een fijn hotel net buiten Alexandroupoli vanwaar we de omgeving verkenden. In onze bus reden we door eindeloze heuvels begroeid met eiken in het Dadia bos en door de moerassen en steppes van de Evros delta.

Het was al erg heet dus het dieren zoeken was hard werken en veel meters maken maar met resultaat! We hebben oog-in-oog gestaan met één van de grootste gifslangen van Europa; de Ottomaanse Adder en hebben de moeilijk te vinden Gevlekte Rattenslang in het wild gezien.

We hebben gezwommen in beekjes vol met Geelbuikvuurpadden en in een verlaten zwembad vonden we grote hoeveelheden Ringslangen. Die laatste twee soorten hadden onze specifieke interesse aangezien Finn en Jesse voor hun PWS in kaart hebben gebracht welke habitatvereisten deze twee soorten stellen. Dus we hadden meetlint, net, PH-papier en Secchi-schijf mee om dat te onderzoeken. 

Naast het biologische aspect zijn deze reizen nog op zoveel andere manieren enorm leerzaam. Van meezingen met de Duitse, Franse, Engelse en Griekse liedjes in de bus tot de valsnelheid van een watermeloen berekenen. We hebben gesproken over de geschiedenis van het gebied en de politieke situatie. We hebben op meerdere plekken sporen van vluchtelingen gezien in de grensstreek (rubberbootjes, zwemvesten, rugzakken etc.) en de grote militaire aanwezigheid in het gebied maakte deze reis ook tot een bijzondere ervaring.

Als we 's avonds terugkwamen van het dieren zoeken waren er alleen maar politieauto's en militaire konvooien onderweg..... èn een schoolreis van het SMC met Bassie en Adriaan aan op de radio.

Het heeft indruk gemaakt en brengt de berichten uit het nieuws ook weer een stuk dichterbij. We hebben tijdens deze reis letterlijk grenzen opgezocht en de wereld voor de leerlingen is weer een stukje groter.

Bobby Bok
docent Biologie



« ga terug