Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

V5 ziet Amsterdam ten onder gaan

25 mei 2021

‘AmsterDAM, AmsterDAM, AmsterDAM’. Gijsbrecht probeerde 5 VWO mee te laten scanderen, maar hoewel de uitvoering van Hoosh-educatie zeker boeide, was deze actieve rol voor de leerlingen nog een stap te ver.

Op 11 mei bezochten de leerlingen van VWO 5 een opvoering van Vondels Gijsbrecht in het Zaantheater. Het toneelstuk, waarin Amsterdam ten ondergaat, mede door de hoogmoed van Gijsbrecht, verraste de leerlingen. Hoosh-educatie bracht een bewerkte versie van de oorspronkelijke Gijsbrecht van Aemstel (1637) met stevige muziek, een sterke rol voor Badeloch, Gijsbrechts vrouw, naar wie de haantjes Gijsbrecht en zijn broer Arend helaas nauwelijks luisteren en een straattaal sprekende engel Rafaël. 
Een paar reacties: ‘Dat was heel anders dat wat ik vorig jaar gelezen heb, mevrouw.’ ‘Het viel best mee voor een toneelstuk van school.’ ‘Kunnen we zoiets niet vaker doen?’ ‘Dit is het vreemdste wat ik ooit gezien heb.’ ‘Nu ga ik het verhaal wel beter onthouden, denk ik.’ 
Voor herhaling vatbaar!

Daniëlle van Schaik
docent Nederlands« ga terug