Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

Wiskunde Olympiade

22 maart 2024

Eerste ronde Nederlandse Wiskunde Olympiade 2024 was zwaar dit jaar!

Eerste ronde Nederlandse Wiskunde Olympiade 2024 

Op donderdag 1 februari werd op het SMC door 74 leerlingen meegedaan aan de eerste ronde van de Nederlandse Wiskunde Olympiade.
Dit is de oudste en zwaarste wiskundewedstrijd in het land en dat het zwaar was hebben veel leerlingen gemerkt. Zuchtend en met bezwete ruggen druppelden de leerlingen na afloop naar buiten.
Ik voerde als wedstrijdleider de scores in van hen en kon constateren dat het een lastig jaar was.

Een tweetal opdrachten uit de wedstrijd:
Caitlin maakte in oktober elke dag een lange wandeling. Alleen op de 16 dagen dat er regen werd verwacht, nam ze een paraplu mee. Van de 31 dagen van oktober was de regenverwachting op precies 21 dagen correct. Gelukkig had Caitlin op de dagen dat het ging regenen altijd haar paraplu bij zich.
Hoeveel dagen heeft het niet geregend?
A) 6             B) 10            C) 16           D) 21            E) 25

En

Morgen gaat de familie Janssen met de auto op reis en ze hebben daarvoor een mooie route op het oog. De jongste van het gezin merkt op dat hun geplande tussenstop in Duitsland qua afstand precies halverwege de route ligt. Vader reageert: “Wanneer we morgen na 150 kilometer de grens over gaan, dan ligt onze tussenstop op nog maar een vijfde van de overgebleven route”.
Hoeveel kilometer lang is de route van de familie Janssen?

Gelukkig waren er ook leerlingen die tevreden naar buiten kwamen. Een achttal leerlingen deed het zelfs zo goed dat zij in maart naar de tweede ronde mogen (deze wordt gehouden op een twaalftal locaties in het land).
Deze leerlingen zijn door de rector nog even in het zonnetje gezet….

De leerlingen vlnr.: Cas Calis (21pt, h5), Boaz Brouwer (20pt, v2), Daan de Haas (16pt, v3), Suzanne Azier (27pt, v5), Wouter Geldof (24pt, v4) en Rick Knopperts (19pt, v4).
Afwezig op de foto: Bram van Mill (23pt, v5), 
Pepijn Gaastra (18pt, v4).« ga terug