Deze website gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Oké, ik begrijp het!

vwoXtra: workshops

07 februari 2022

Ook op 27 januari werd er weer een aantal workshop gegeven door enthousiaste ouders voor de leerlingen van V4X en V5X! Hierbij een impressie van de volgende workshops: > Workshop ‘met je handen in de klei’ 27/1/2022 > Workshop Circulaire economie en afvalverwerking 27/1/2022 > Workshop EHBO voor dieren

Workshop ‘met je handen in de klei’ 27/1/2022

10 leerlingen uit v4x en v5x namen deze middag deel aan de workshop ‘met je handen in de klei’. De juf, Eveline Lichtenbelt, kwam met een paar grote blokken klei, rollertjes, plaatjes en stempels aan. De bedoeling was dat er een mok gemaakt werd, mét oor, door te kneden, pletten, decoreren, ‘lijmen’ met slib en bouwen. De leerlingen waren 1,5 uur heel geconcentreerd aan het werk. Het strakke voorbeeld dat prijkte op het bureau, was voor velen net iets te hoog gegrepen. Maar ‘het is een ambacht, en een ambacht moet je leren’, gaf ze aan. De sfeer in de groep was heel prettig en de leerlingen vertelden dat ze het fijn vonden om even met hun handig bezig te zijn, niet met hun hoofd.

De resultaten mogen er zijn! 10 verschillende mokken worden nu gebakken en geglazuurd, over 3 weken zullen we het resultaat mogen zien. Een suggestie voor een vervolgworkshop: ook leren glazuren! Wie weet, wordt vervolgd? We kijken nu in ieder geval terug op wederom een geslaagde en gemoedelijke middag!

Aimée Dwars

Workshop Circulaire economie en afvalverwerking 27/1/2022

Op donderdag 27 januari hebben een aantal leerlingen deelgenomen aan de vwoXtra workshop Circulaire economie en afvalverwerking die verzorgd werd dhr. Lichtenbelt.  Tijdens deze workshop hebben de leerlingen geleerd dat grondstoffen steeds schaarser worden door een groeiende bevolking en toenemende welvaart in de wereld. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om de beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken in toepassingen met de hoogste waarde voor de economie en de minste schade voor het milieu. De lineaire economie van produceren, consumeren en afval weggooien heeft zijn langste tijd gehad. De noodzaak van afval scheiden (om grondstoffen vervolgens opnieuw te kunnen gebruiken) en het hergebruik van producten en grondstoffen is daarbij een substantieel onderdeel in de transitie naar een circulaire economie, waarin zuiniger wordt omgegaan met grondstoffen, producten anders ontworpen worden (door vóór de productie al rekening te houden met hergebruik, reparatie en recycling) en natuurlijk het energie terugwinnen uit (gebruikte) materialen.

Aan de leerlingen werd gevraagd kritisch na te denken over manieren waarop onderdelen van alledaagse voorwerpen hergebruikt kunnen worden of zelfs verwerkt tot een ander gebruiksproduct.

Workshop EHBO voor dieren

Hoe leg je een verband om een poot? Waar zitten de lymfknopen van een hond? En op welke zaken moet je letten als een hond is aangereden? 
In twee heel interessante workshops heeft dierenarts Nicole Schuttevaêr ons een kijkje laten nemen in het boeiende beroep van dierenarts.
Een groepje leerlingen had zich opgegeven om deze workshop te volgen. Eerst kwam natuurlijk de nodige theorie aan bod waar de anatomie en fysiologie van de hond beter bekeken werd. Daarna werd er besproken wat je zelf kan doen als je trouwe viervoeter jouw hulp hard nodig heeft.

Gelukkig waren er ook echte patiënten in het lokaal om de geleerde praktijk op uit te oefenen. Een aantal baasjes hadden hun honden opgegeven die zich vervolgens vrijwillig lieten inpakken met het nodige verband. De leerlingen hebben geoefend met een pootverband een kopverband en zelfs een staart kwam hier en daar in het verband te zitten. De hartslag werd gemeten en ook de lichaamstemperatuur van de dieren werd niet vergeten.
Al met al was het een zeer leerzame workshop met een enthousiaste coach en evenzo enthousiaste leerlingen. 

Roeland Helfensteijn

 



« ga terug